Generelt

Magnetisere og afmagnetisere og hertz???

22. februar 2013 af hhhk (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Har brug for en helt enkel forklaring på hvad der menes med det,

- At magnetisere = Når man anvender spoler osv for at få noget med elektrisitet elller????

afmagnetisere= at hamre en jernkerne på en bordplade,? eller hvad gør man??

 

Hertz. = forstår det slet ikkke, har brug for en forklaring - Helst børnesprog, hvis man kan kalde det? 

På forhånd - Tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. februar 2013 af 123434 (Slettet)

Magnitisere:Stryge en magnet over genstanden for at gøre genstanden magnetisk. De små minimagneter inde i genstanden bliver derfor ordnet. Hvilket gør den magnetisk.

Afmagnitisere:Man kan gøre som du foreslog, eller man kan varme den op.

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. februar 2013 af Inky2 (Slettet)

Hertz eller Hz er en enhed, som også kan skrives som 1/s. Hertz er enhed for frekvens, der beskriver, hvor mange gange noget sker inden for en bestemt tid. Hvis en vandhane drypper med to dråber pr. sekund, er frekvensen altså 2 Hz.

Det kan dog være praktisk at se på frekvens i alle mulige sammenhænge, hvor noget sker igen og igen (periodisk), så hvad skal du bruge det til?


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. februar 2013 af mette48 (Slettet)

Et stykke jern kan magnetiseres ved at trække den ene pol på en stationær magnet hen over jernstykket i samme retning mange gange. På denne måde vendes småmagneterne i samme retning og jernet er blevet magnetisk.

Man kan også gøre et stykke jern magnetisk ved at anbringe det i eller tæt på en spole, hvor igennem der sendes jevnstrøm.

 

En permanent magnet kan afmagnetiseres ved at man slår på den eller varmer den op. På begge måder bringes småmagneterne i uorden igen.

Man kan også anbringe den permanente magnet i en spole hvor igennem der sendes vekselstrøm. Det varierende felt fra spolen bringer småmagneterne i uorden, når jernet tages langsomt ud af det varierende magnetfelt.


Brugbart svar (2)

Svar #4
23. februar 2013 af mathon

I den elementære undervisning forestiller man sig umagnetiske,
ferromagnetiske metaller indeholdende småmagneter liggende hulter til bulter dvs med det resulterende magnetfelt 0.

Når alle disse småmagneter udefra pludselig påtvinges et stærkt magnetfelt, ensrettes alle småmagneterne,
så deres N-poler peger i én og samme retning og S-polerne dermed i den modsatte retning. Det umagnetiske metal er blevet magnetisk = virker selv som en magnet.

                                             ordnede = ensrettede småmagneter danner en magnet

 

At afmagnetisere
betyder at skaffe
                                             uordnede = ikke ensrettede småmagneter, så metallet igen bliver umagnetisk
                                             dvs ikke længere fungerer som magnet.

 

             Du skal altså forstå funktionen
             af
                                             ordnede contra uordnede småmagneter

 

Måden at skaffe uorden på er ikke af betydning,
hvorfor alt fra
                                             hammerslag, gennemglødning til anbringelse i stærkt vekselspændingsfelt med
                                             stor frekvens kan anvendes.

 

 

Frekvens betyder et antal pr tid.

                             f.eks.
                                            antallet af en bilmotors akselomdrejninger pr minut

                                            antallet af en kolibris vingeslag pr sekund

                                            antallet af en vekselspændings perioder pr sekund som
                                            for den tekniske vekselspænding er 50 perioder pr sekund

                                                 enheden antal (ubenævnt) pr sekund er 1/s = s-1 = Hz
                                                 som er SI-enhed for antal pr. tid.
                                           

                                           

                                                                                
 


Svar #5
23. februar 2013 af hhhk (Slettet)

Svar#1 = Mener du induktion, det med at stryge en magnet over en genstand ??

men ellers tak

Svar#2= Du siger, hvis en vandhane drypper med to dråber pr. sekund, er frekvensen altså 2 Hz, dvs på 1 sek -> 2 dråber. så frekvensen viser bare hvor hurtig fx dråberne falder bare i sek. så hert bliver altid beregnet i sekunder?? Tager jeg fejl??

Men ellers tak

Svar#3= Mener du ikke Induktion, at bevæge en magnet i forhold til en spole o.l.? + Kan en permanent magnet magnetiseres el, den er magnetisk i forvejen?

Men ellers tak

Svar#4= helt kort sagt

-> en almen magnet (som er magnetisk) = i orden -> efter en rækkefølge, hvor nord og syd tiltrkkes af hinanden u

-> en magnet, der ikke er magnetiseret=  Uorden., men spørgsmålet er bare, hvorfor er den i uorden. bliver polerne ikke tiltrukket af hinanden*??? og derved danne en orden -> magnetiseres el, det bliver først magnetiseret i induktion???

+ er en magnet magnetisk??

 

Tak guys. 


Brugbart svar (2)

Svar #6
23. februar 2013 af Inky2 (Slettet)

#5

Ja, pr. definition gælder det, at Hz=1/s, eller Hz=s-1. Dette giver mening, hvis man inddrager begrebet periode; hver dråbe falder et halvt sekund efter den anden, så perioden er et halvt sekund. Hvis perioden har symbolet T, har man: f=1/T. Der ser man, at 1 divideret med et halvt giver frekvens 2(1/s) eller 2 Hz.

Men tilbage til frekvens kan man selvfølgelig bruge en hvilken som helst enhed, der passer til formlen f=1/T. Man kan således have 1/min, 1/time, 1/år etc. Men bemærk: frekvens beskriver hvor tit, noget sker. I eksemplet med vandhanen ved vi ud fra frekvens hvor mange dråber, der drypper pr. sekund, men ikke hvor lang tid det tager dem at falde, eller hvor langt de falder. Farten v er givet ved v=s/t, hvor s er strækning og t er tiden. Frekvens og fart er altså ikke det samme.


Svar #7
24. februar 2013 af hhhk (Slettet)

Okay, forstår det meste af det. Blev bare forvirret det med F=1/T. vi har endnu ikke lært om det, så det skaber lige en forvirring oppe i mit hoved.                                                      Men ellers tak for resten. De var nyttigt.


Skriv et svar til: Magnetisere og afmagnetisere og hertz???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.