Dansk

Uretfærdig eller retfærdig bedømmelse af essay

01. marts 2013 af peterlravn - Niveau: 8. klasse

Hej!

Jeg skulle skrive et essay om elektroniske medier. Min lære gav mig 4 for den, men synes ikke det er retfærdigt.

Synes i det er en retfærdig eller uretfærdig bedømmelse? Vil nemlig gerne vide hvad, der skulle gøres bedre til næste gang. Her er det:

 

Mildere syn på medier


Tv, computer, telefon, smartphones, tablets, radio, Facebook, Twitter. Ja, der er mange elektroniske medier. Og vi bruger en hel masse af dem.

Mange unge har helt sikkert hørt, at de går for meget på Facebook, ser for meget tv eller spiller for meget computerspil. Og ja. Der er også noget om det. Jeg husker, at selve Dronning Margrethe nævnte det i sin nytårstale. Hun nævnte, at vi unge skulle passe på ikke kun at leve på Facebook og internettet.

Jeg vil nu også sige, at det ikke kun er unge, som bruger de elektroniske medier meget. Men også de lidt ældre. Mine forældre bruger dem også en hel del. Jeg husker dengang da jeg var lille, hvor jeg spillede på computer med min far nede i kælderen. Sjovt nok så spiller han stadig en gang i mellem. Jeg ser også tit mine forældre om aftenen, hvor de sidder og surfer på nettet. Jeg har også set dem sidde med tabletten til morgenkaffen. Så man skal ikke altid tro, at det kun er de unge som sidder foran dem.

Der er mange forskere, som siger at de elektroniske medier bliver brugt en for meget. Men hvor er det at de siger det henne? Det er ikke altid, at sådan nogle ting står i avisen. De er faktisk mest i tv'et, at sådan noget bliver sagt. Hvordan kan man så sige, at der bliver set for meget tv? Det er nok også noget om, hvad man bruger de forskellige medier til. Som sagt er der nok mange unge, som bruger det til spil eller til at gå på Facebook. Men hvorfor er det egentligt dårligere at gå på Facebook end at tjekke nyheder? Og hvorfor er det dårligere at spille spil, end at man surfer på nettet?

Jeg husker dengang, jeg var lille og fik min første mobil. Den kunne sende SMS´er, ringe og spille dårlige spil. Nu har jeg en mobil, som kan gå på nettet, afspille radio, afspille musik, vise tv og meget andet. Dengang brugte jeg næsten aldrig min mobil. Nu sidder jeg næsten ”klistret” til den 
dagen lang. Så jo mere de elektroniske medier kan, jo mere vil de også blive brugt.

Men som sagt er der også en grund til, at de er så udbredte. Næsten alle ting nu til dags bliver lavet på de elektroniske midler. Når man vil i kontakt med andre, sender man dem ikke længere breve. Man kan jo bare ”lige” skrive en SMS eller sende en besked over Facebook. Og hvis regninger skal betales, er det næsten umuligt at gøre det uden en computer. Mine forældre bruger dem jo også meget til det. Og de bruger dem også til andre ting end at surfe på nettet. De bruger de elektroniske medier meget til arbejde, regninger, lønkontorer eller for at holde sig opdateret på nyhederne.

Jeg har hørt om Amishfolket, som lever helt uden elektroniske medier. Det ville jo aldrig kunne lade sig gøre, hvis størstedelen af verdens befolkning levede på sådan en måde. Varer ville ikke kunne blive transporteret, nyheder ville ikke blive delt ordentligt, vi ville næsten alle sammen skulle være landmænd, politiet ville ikke komme hurtigt nok frem og meget mere.

Ja. Der er meget negativ snak om de elektroniske medier. Men måske vi skulle se lidt mildere og lidt mere moderne på det. For hvem vil leve som Amishfolket.

I grunden kunne det være sjovt at leve som Amishfolket en dag om ugen i en periode. For at se hvordan man i grunden ville have det med det. Jeg tror jeg vil starte fra i morgen.

 

Mvh. Peter


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2013 af imad782

Jeg vil nu også sige, at det ikke kun er unge, som bruger de elektroniske medier meget. Men også de lidt

Rettelse" Jeg vil også sige, at  det ikke kun er unge, som bruger de elektronske medier meget, men også de lidt ældre!"

Aldrig start en sætning med men, og , derfor, fordi osv. Man skal altid sætte komma før men.

 

Jeg synes det er retfærdigt nok.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2013 af exatb

4 er ok. Der er for lidt fokus på emnet og for meget om din personlige oplevelser af medier gennem tiderne. Har du ikke nogle tekster at tage udgangspunkt i? Det kunne nok styrke fagligheden lidt.


Svar #3
01. marts 2013 af peterlravn

#2 Kun Søren Ryges essay om hindbærsnitter.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2013 af candphil

Hej Peter - jeg er enig med de andre.

Min kommentar til dig er lidt anderledes: "Jeg har hørt om Amishfolket, som lever helt uden elektroniske medier. Det ville jo aldrig kunne lade sig gøre, hvis størstedelen af verdens befolkning levede på sådan en måde", skriver du.

Det er faktisk sådan at størstedelen af verdens befolkning ikke er på nettet. El-nettet vel at mærke ... de har simpelthen ikke strøm. Adgangen til internet er mikroskopisk. Heldigvis er mobiltelefonen opfundet, og de har i mange fattige områder i verden fået telefon, fordi det ikke har været nødvendigt at grave kabler til fastnettelefoner, men kun behøvet at sætte master med sattelitforbindelse op. Dækningen er selvsagt ret dårlig. Opladningen af telefonerne foregår ofte ved solceller eller benzingeneratorer


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2013 af candphil

Jeg fandt lige nogle facts (talene er noget bedre end da jeg så dem sidst):

1,4 milliarder (ca 20%) mennesker i verden lever uden adgang til elektricitet. 2,7 milliarder (40%) mennesker er afhængige af brænde og andre primitive energikilder til den daglige madlavning.

Hele 5,3 milliarder mennesker verden rundt vil have og bruge en mobiltelefon ved udgangen af 2011. Der fremgår af en ny rapport fra The International Telecommunications Union, der holder møde i Guadalajara i Mexico.

Også adgangen til internettet eksploderer. Antallet af brugere af internettet er fordoblet i løbet af de seneste fem år og vil nå op på to milliarder mennesker i 2010.

Alene i løbet af 2010 har 200 millioner flere fået adgang til internettet.

Men der er stor forskel på brug af mobiltelefon og adgang til internettet mellem udviklede lande og u-lande.

I industrilande og hurtigt voksende udviklingslande vil 71 procent af befolkningen være online, mens kun 21 procent i u-lande vil være det. 


Skriv et svar til: Uretfærdig eller retfærdig bedømmelse af essay

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.