Samfundsfag

Krisen i EU

04. marts 2013 af shila159

Hej allesammen! 

Kunne en af jer give mig et svar på hvorfor vi har en krise i europa? :-D 

- og hvordan den økonomiske krise startede? 

. og til sidst hvad for nogle problemer der kan være ved krisen? 

 

Mange tak på forhånd! :-))


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2013 af candphil

Ok, Shila .. det er en doktorafhandling du beder om! 

Man kan starte med at sige: "hva'ffor en krise"? Der er nemlig mange kriser: Klima, befolkningstilvækst, fattigdom og en økonomisk og financiel krise. I Europa Unionen er der en lang række af problemer - men også problemer med dem som ikke er med i unionen ...

Den nuværende økonomiske krise blev udløst i USA. Kreditforeningerne og bankerne havde lånt folk flere penge end deres huse var værd. Det gjorde jo sådan set ikke noget, hvis de havde kunnet betale tilbage. Men pengeinstituterne havde lånt folk flere penge end de kunne betale tilbage. 

Når folk ikke kunne sælge deres huse - så faldt de i værdi, og da dem som boede i husene ikke kunne betale og ikke kunne sælge, så de kunne betale ... så fik bankerne ikke deres penge, men stod bare med en masse tomme huse. Dvs at bankerne havde tabt penge - mange penge.

Lehman Brothers Holdings Inc. var en amerikansk, international bank- og finanskoncern med hovedkontor i New York. Lehman Brothers koncernen havde i 2008, 26.200 ansatte og i 2007 havde værdier på omkring 700 milliarder US dollar, men de gik konkurs i september 2008. Alt var selvfølgelig ikke tabt, men vi taler om beløb der kan måle sig med alle de penge som skifter hånd i Danmark på et år. Det er ufatteligt mange penge.

Det væltede læsset. Hele verdenens banker kom i krise, for de havde alle lånt penge af hinanden, og de havde alle tabt store summer ved Lehman Brothers krak. Siden har det vist sig, at selv danmarks største bank, Danske Bank, var lige ved at krakke. Mange små banker er krakket. Grunden er den samme som i USA: de havde lånt flere penge ud, end dem som havde lånt pengene ville kunne betale tilbage - for de ville ikke få mere i løn, og mere for deres varer - som det var forventet og forudsat - fordi dem som skulle betale deres løn og varerne, ikke havde så mange penge mere. Nedtur!

 

 

 


Svar #2
05. april 2013 af shila159

Mange tak for hjælpen! :-D


Skriv et svar til: Krisen i EU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.