Matematik

Nulreglen

04. marts 2013 af LeonhardEuler - Niveau: 9. klasse

Godaften Studiportalen

Jeg har forsøgt og fosøgt, dog har jeg stadig ikke fundet hvordan nulreglen eksploiteres eller anvendes. Er det på lommeregner eller kan det gøres i hånden? I må gerne komme med eksempler. Og er det de samme regler der er fra andengradsling til tredje og fjerde?

Tak på forhånd

 

Mvh derman


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2013 af ChemistryIsKey

Hvis du f.eks. har ligningen

     x2 + 3x = 0

kan du sætte x uden for parentes

     x(x + 3) = 0

Hvis et af disse produkter (x eller x+3) giver nul, vil hele ligningen give nul og derfor gå op. Derfor kan du løse de to ligninger seperat for x

     x = 0

eller

     x + 3 = 0

     x = -3

x er derfor 0 eller -3 :)


Svar #2
04. marts 2013 af LeonhardEuler

Tusind tak, enkel og ligefrem. Kunne du vise et eksempel med et tredjegradsligning? ;D


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. marts 2013 af peter lind

Nulreglen er noget man bruger når man regner med håndkraft. Et eksempel kunne være at løse ligningen

(x-4)(x2-2x+1) = 0

Nulreglen giver så at der så skal gælde x-4=0 eller x2-2x+1 = 0

Hvis du bruger din lommeregner til at løse ligningen; men hvordan det gøres er afhængig af hvordan prducenten har udført ligningsløsningen


Svar #4
04. marts 2013 af LeonhardEuler

Endnu engang tak for de hurtige og brugbare svar.

Dog kunne jeg godt tænke mig blive lidt skarpere.

Hvordan kunne jeg bruge nulreglen i dette eksempel:

f(x) = x3 + 3x2 + 3x + 4 

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det polynomium er ikke faktoriseret, så man skal bestemme rødderne først, før man kan faktorisere det. Man benytter nulreglen til at finde rødder, når man allerede har et polynomium, der er faktoriseret eller let kan faktoriseres.


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. marts 2013 af peter lind

Du kan gætte eller af opgavestilleren fået oplyst en rod. Hvis r er rod har man f(x) = (x-r)(x2+bx+c). Leddet med andengrads polynomiet finder du ved at dividere f(x) med x-r


Svar #7
04. marts 2013 af LeonhardEuler

Her et eksempel med et faktoriseret ligning.

2x3+7x2-4x=0

Lødning1= 0

Reducere til andengradsligning:

2x2+7x - 4

Skal jeg så sætte x udenfor parantes, men hvordan?

 

 

Jeg ved løsningerne er         x= -4    V   x = 0      V     x = 0,5


Brugbart svar (3)

Svar #8
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der har man

2x3 + 7x2 -4x = 0 , eller

x·(2x2 + 7x -4) = 0

og nulreglen spalter så ligningen i de to ligninger

x = 0 ∨ 2x2 + 7x -4 = 0 .

Den sidste ligning er en 2.-gradsligning, der kan løses som man løser enhver anden 2.-gradsligning ved at beregne diskriminant og rødder; d = 72 - 4·2·(-4) = 49+32 = 92 , x = (-7 ± 9) / (2·2)


Svar #9
04. marts 2013 af LeonhardEuler

Kan man også bruge nulreglen med denne 2 gradsligning? Eller måske ikke, fordi den ikke er faktoriseret ...


Brugbart svar (2)

Svar #10
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvilken ligning? Mener du 2x2 + 7x -4 = 0 ?

Man kan benytte nulreglen, når der foreligger et produkt, der skal være lig med 0. Man kan ikke faktorisere denne ligning, før man har bestemt dens rødder. Undertiden kan man gætte rødderne ved simpel hovedregning, når koefficienterne er pæne tal.


Svar #11
04. marts 2013 af LeonhardEuler

Ok, der var den sidste del af din sætning, jeg havde brug for. 

Tusind tak, alle sammen. 

Forsat god aften.


Skriv et svar til: Nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.