Matematik

Sansynlighedsregning

12. marts 2013 af lastyeargirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen. Jeg har brug for hjælp til sansynlighedsregning. Jeg har disse tre opgaver, som jeg skal løse:

 

Øvelse 1: En ærlig terning kastes på tilfældig måde. Bestem sansynligheden for hver af hændelserne:
A: terningen viser et lige antal øjne
B: terningen viser 5 eller 6 øjne
C: terningen viser 2 øjne

Øvelse 2: På tilfældig måde trækkes ét kort fra et almindeligt spil kort uden jokere. Bestem sansynligheden for hver af hændelserne:
A: det trukne kort er en konge
B: det trukne kort er en spar
C: det trukne kort er et billedekort

Øvelse 3: På et gymnasium er der 635 elever, hvoraf 398 er piger. På tilfældig måde vælges en af eleverne. Bestem sansynligheden for hver af hændelserne:
A: den valgte elev er en pige
B: den valgte elev er en dreng

Et af spørgsmålene vi derudover skal svare på er: Hvordan kan man i øvelse 3, svarer på P(D) ud fra kendskab til P(Q) alene?

 

Jeg har ingen anelse om, hvordan jeg skal gøre noget af det, da jeg overhovedet ikke forstår sansynlighedsregning. Er der nogen, der kan forklare mig det meget pædagogisk? :)

 

Venlig hilsen


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. marts 2013 af hbhans (Slettet)

Sandsynligheden for en hændelse er lig med antallet af udfald hvor hændelsen indtræffer, divideret med det samlede antal udfald.

Øvelse 1.

A) Der er 3 udfald hvor terningen viser et lige tal (2, 4 og 6), og der er ialt 6 udfald:  p(A) = 3/6 = 1/2

B) Der er 2 udfald hvor terningen viser enten 5 eller 6: p(B) = 2/6 = 1/3

C) Der er 1 udfald hvor terningen viser 2 øjne: p(C) = 1/6

Øvelse 3.

p(pige) =398/635

p(dreng) = 1 - p(pige), da p(dreng) + p(pige) = 1 (enten dreng eller pige er en sikker hændelse)

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
12. marts 2013 af lfdahl (Slettet)

Øvelse 1: En ærlig terning kastes på tilfældig måde. Bestem sansynligheden for hver af hændelserne:
A: terningen viser et lige antal øjne
B: terningen viser 5 eller 6 øjne
C: terningen viser 2 øjne

P(A) = #gunstige/#mulige = 3/6 = 1/2.

P(B) = 2/6 = 1/3

P(C) = 1/6

Øvelse 2: På tilfældig måde trækkes ét kort fra et almindeligt spil kort uden jokere. Bestem sansynligheden for hver af hændelserne:
A: det trukne kort er en konge
B: det trukne kort er en spar
C: det trukne kort er et billedekort

P(A) = #gunstige/#mulige = 4(mulige konger)/52(samlet antal spillekort uden jokere)

P(B) = 13/52 = 1/4

P(C) = 12/52 (3 billedkort for hver af de fire farver)

Øvelse 3: På et gymnasium er der 635 elever, hvoraf 398 er piger. På tilfældig måde vælges en af eleverne. Bestem sansynligheden for hver af hændelserne:
A: den valgte elev er en pige 
B: den valgte elev er en dreng

P(A) = #gunstige (= antal piger)/#mulige (= antal elever) = 398/635 = 62,7%

P(B) = 237/635 = 37,3%

Alternativ måde at bestemme P(B) på: Benyt at P(A) + P(B) = 1 ⇒P(B) = 1 - P(A)

 


Svar #3
12. marts 2013 af lastyeargirl (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. Det var nu ikke meningen, at I skulle skrive svarerne, men bare forklare hvordan jeg skulle gøre, men ikke desto mindre er jeg blevet meget klogere på opgaverne og har forklaret selv med noget tekst også - så mange tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Sansynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.