Matematik

monotoniforhold

13. marts 2013 af Nilysberg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle,

Jeg har første differentieret f(x)=-6x2+6x

f'(x)=1/x-1/2

nu skal jeg så finde monotoniforholdene, UDEN hjælpemidler, nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2013 af mathon

 Først skulle jeg have differentieret
                                                                   f(x) = -6x2 + 6x

                                                 til

                                                                   f '(x) = -12x + 6 = -12(x + (1/2))


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. marts 2013 af PeterValberg

Lokale ekstrema (max eller min) finder du ved at løse ligningen f'(x) = 0

herefter laver du fortegnsundersøgelse (+/-) for f'(x) før, mellem og efter disse ekstrema.

f(x) vil således være stigende i de intervaller, hvor f'(x) > 0 (positiv)
og faldende i de intervaller, hvor f'(x) < 0 (negativ)

se eventuelt denne video fra FriViden.dk  [ LINK ] [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. marts 2013 af mathon

#1 fortsat

                                       f '(x) = -12x + 6 = -12(x - (1/2))

           hvoraf ses:
                                      for x < (1/2) er f '(x) > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende

                                      for x > (1/2) er f '(x) < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. marts 2013 af PeterValberg

#3 Fortegnet har vist drillet lidt i dag.... 

f'(x) = 0     ⇔     -12x + 6 = 0    ⇔    x = 0,5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. marts 2013 af mathon

korrektion
                     efter vågen henstilling fra #4    :-)


Svar #6
13. marts 2013 af Nilysberg (Slettet)

Når man diferentierer ska man så gange det hele sammen først, eller hvordan kan det være i får det til 12?


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. marts 2013 af PeterValberg

Der er en regneregel, der siger:

denne regel bruges på alle led i funktionsforskriften

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.