Matematik

f(x,y)

15. marts 2013 af Andreww (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Givet funktionen f(x,y)=4xy2+2x2+6y2+10,   z=f(x,y),   (x,y)∈R2

Kan det passe at fladen for f(x,y) ingen tangentplaner parrallel med xy-planen har, - men der findes tilgengæld et saddelpunkt i (0,0) ?

Pft.


Brugbart svar (3)

Svar #1
15. marts 2013 af mathon

 

alment:

  ekstrema for f(x,y) er kun mulige i

                               i)   et grænsepunkt for Dm(f(x,y))

                               ii)  et indre punkt, hvor fx = fy = 0 eller punkter hvor fx eller fy ikke er definerede

  de såkaldte kritiske punkter for f(x,y).

  Hvis funktionen f(x,y) og dens første og anden partielt afledede er kontinuerte i en åben skive
  indeholdende (a,b) og hvis fx(a,b) = fy(a,b) = 0
  så

                               i)   fxx < 0 and fxx • fyy - fxy2 > 0 i (a,b)      ⇒   lokalt maksimum

                               ii)  fxx > 0 and fxx • fyy - fxy2 > 0 i (a,b)      ⇒   lokalt minimum

                               iii) fxx • fyy - fxy2< 0 i (a,b)      ⇒   saddelpunkt

                               iv) fxx • fyy - fxy2 = 0 i (a,b)      ⇒   intet kan konkluderes
 


Svar #2
15. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#1

Okay, - det er måske lidt over mit niveau det med de 4 konditioner. Indtil videre er jeg ikke stødt på en opgave hvor funktionen ikke har et min eller maks (konstruerede opgaver), så det virker lidt mystisk hvis der ikke er nogle af delene. Men når jeg plotter funktionen (vedhæftet), - ja så ser det altså ud som om der "kun" er et saddelpunkt i (0,0) - er det korrekt ?

 

Vedhæftet fil:fxy.JPG

Brugbart svar (3)

Svar #3
15. marts 2013 af mathon

 

                       fx = 4x + 4y2

                       fy = 4y•(2x + 3)

                       fxx = 4

                       fyy = 4•(2x+3)

                       fxy = 8y

                                                               gennemfør selv testen ifølge ovenstående

                      


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2013 af SuneChr


Svar #5
15. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#4

Vedhæftede kan ikke vises. Måske er det kun på min computer.


Brugbart svar (3)

Svar #6
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den anførte flade har da en tangentplan i (0,0), og denne plan er parallel med xy-planen.


Brugbart svar (2)

Svar #7
15. marts 2013 af SuneChr

# 4

Vedhæftet fil:SP 1503132212.PNG

Svar #8
18. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#6

Fladen har også tangentplan i (-sqrt(6)/2, -3/2) og (sqrt(6)/2, -3/2).


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. marts 2013 af mathon

I #6
er der kun svaret på:
"Kan det passe at fladen for f(x,y) ingen tangentplaner parrallel med xy-planen har?"

som ikke kan passe, da
                                                 z = f(0,0) = 10                          ( er et oplagt dementi af påstanden )

er ligningen for en plan parallel med xy-planen z = 0,

og slet ikke tænkt som en oplistning af evt. andre z = k
 

 


Svar #10
18. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#9

Du er uhyr hurtig til at tolke. I #8 er der kun oplyst de resterende punkter hvor fladen har tangentplaner parrallelle med xy-planen.

Jeg er GANSKE udemærket klar over at Andersen11 på alle måder er klar over at der muligvis er flere punkter hvor fladen har tangentplaner parrallelle med xy-planen. Det var ment som en oplysning, der evt. kunne verificeres - i tilfælde af at det var helt galt.

Men samtidig kan jeg godt se, at det ikke var særlig informativt, eller brugbart. Jeg beklager.


Skriv et svar til: f(x,y)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.