Matematik

Projekt Beholderkonstruktion

30. april kl. 10:51 af Westenholz - Niveau: A-niveau

Hej alle. Jeg har fået uddelt Et matematik projekt som omhandler en beholder konstruktion. (se vedhæftede fil nr.1). JEg skal opstille en model til at beregne rumfanget af konstruktionen, hvor D og v er variable. JEg har fundet frem til hvordan jeg skal udregne størstedelen af figuren, men der er en del som jeg ikke kan finde frem til. (se fil i kommentar). Jeg har hørt at det skal beregnes som et omdrejningslegeme, men det synes jeg ikke helt giver mening. På forhånd tak!


Svar #1
30. april kl. 10:52 af Westenholz

fil nr.2

Vedhæftet fil:Beholderkonstruktion.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april kl. 14:19 af peter lind

Vedlæg hele opgaven


Svar #3
30. april kl. 14:27 af Westenholz

Her, Peter Lind


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april kl. 14:35 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april kl. 14:39 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april kl. 14:59 af peter lind

Hvad er R og r? Så vidt jeg kan se skal de ikke bruges til noget.

Hvad er udfoldningsvinklen ?

Jeg antager at figuren er en cylinder ovenpå en kegle.

Rumfang og overflade kan du finde på side 47 i din formesamling


Svar #7
30. april kl. 15:08 af Westenholz

#6

Hvad er R og r? Så vidt jeg kan se skal de ikke bruges til noget.

Hvad er udfoldningsvinklen ?

Jeg antager at figuren er en cylinder ovenpå en kegle.

Rumfang og overflade kan du finde på side 47 i din formesamling

R=1500 mm og r=150 mm.

Jeg har selv fundet ud af den første del af opgaven siden jeg lagde spørgsmålet op, og kan derfor fortælle at begge størrelser er vigtige igennem hele opgaven.

Udfoldningsvinklen har jeg ikke fundet endnu, da det ikke har været nødvendigt endnu, men det bliver det i næste del.

Ja, figuren er en cylinder på en kegle, med en "Köppler-bund" øverst. Köppler bunden består af en kuglekalot, en keglestub, og et cirkeludsnit.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj kl. 00:44 af SuneChr

.SP 020520240043.PNG

Vedhæftet fil:SP 020520240043.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj kl. 01:29 af SuneChr

# 8 fortsat
Den fælles tangent for de to cirkler har sit berøringspunkt  \left ( \frac{500\sqrt{65}}{3}\, \, \, ,\, \, \, \frac{2000}{3} \right ) 
eller  (1343,7096... ; 666,6666...)     og        a = -150\left ( \sqrt{65}-8 \right )  eller - 9,3386... 
Det skulle herefter være muligt at kunne beregne resten i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. maj kl. 09:19 af Depresso

Omdregningslegemet beregnes med guldins anden lov:

V=a\cdot T_f\cdot \pi \cdot \frac{v}{180\degree}

Volumen er lige med distancen fra omdregningspunktet gange overfladearealet af omdregningslegemet gange pi gange vinklen du drejer med (i dit tilfælde 360 grader) divideret med 180 grader

Lad os starte med at beregne a:

a = 1500mm/2-150mm = 600mm

Dette er fordi hvis vi tager kun den ene side af beholderen er distancen fra centrum af cirklen til midten af beholderen 750mm - radius af cirklen = 600mm

Nu beregner vi Tf

T_f = r^2\cdot \pi \cdot \frac{v}{360\degree}

radius er 150mm

vinklen er:

cos(v)=(750mm-150mm)/(1500mm-150mm)

som bliver til

cos(v)=(600mm)/(1350mm)

som bliver til

v=cos^{-1}(\frac{600mm}{1350mm})=63.61\degree

Se evt. billedet.

Arealet af Omdregningslegemet bliver  nu:

T_f=(150mm)^2 \cdot \pi \cdot \frac{63.61\degree}{360\degree}=12489.79mm^2

Vi drejer omdregningslegemet 360 grader så v=360

Nu er volumen af omdregningslegemet:

V=a \cdot T_f \cdot \pi \cdot \frac{v}{180\degree}

V=600mm \cdot 12489.79mm^2 \cdot \pi \cdot \frac{360\degree}{180\degree}=47085399.01mm^3 = 0.04708m^3

Hvis du har lyst til at automatisere den ligesom jeg også skulle kan du omskrive volumen som en funktion af D:

V(D)=(\frac{D}{2}-D \cdot 0.1) \cdot ((D\cdot0.1)^{2} \cdot \pi \cdot \frac{63.61\degree}{360\degree}) \cdot \pi \cdot \frac{360\degree}{180\degree}

Håber dette hjalp.

Vedhæftet fil:Vinkel.png

Skriv et svar til: Projekt Beholderkonstruktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.