Tysk

Tagrender

17. marts 2013 af loui12345 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej SP

Jeg håber i vil være søde at hjælpe mig med matematikken:

Opgaven: Undersøg, hvordan matematikken kan hjælpe jer med at fremstille modeller af tagrender. I kan tage udgangspunkt i en plade, der er 160 mm bred og 3 meter lang. 

I kan fx. undersøge, hvilke mål tagrendernes sider skal have, hvis tagrenden skal kunne rumme mest, og det lodrette tværsnit har form som:

a) et rektangel?

b) en trekant?

c) et trapez?

 

Hvilken tagrende vil I anbefale? Hvorfor?

Jeg håber i vil hjælpe mig.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Se på arealet af et rektangel, en trekant og et trapez, hvor summen af sidelængderne minus den ene side er lig med 160mm .


Svar #2
17. marts 2013 af loui12345 (Slettet)

Rektangel: l*b

Trekant: h*G*½

Trapez: ½*h*(a+b)

Hvad skal jeg så gøre? Jeg forstår det ikke helt. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

a) Bestem det størst mulige areal for et rektangel med siderne L og B , hvor 2B + L = 160

b) Bestem det størst mulige areal for en trekant med siderne a, b og c, hvor a+b = 160 .

c) Bestem det størst mulige areal for et trapez med siderne a, b, c, d, hvor a og b er de parallelle sider, og hvor a+c+d = 160 .

Opgaven hører hjemme i "Matematik", ikke i "Tysk"


Svar #4
17. marts 2013 af loui12345 (Slettet)

Eks. opg a) 2*6cm+4cm = 16 cm ~ 160mm. Er det rigtigt forstået? Men hvilken tagrende rummer mest?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man har for rektanglet 2B + L = 160, så L = 160 - 2B, og dermed er

A = B·(160-2B) = -2B2 + 160B

A har maksimum for B = 40mm , og dermed L = 80mm, hvor det maksimale areal er lig med A = 32cm2 .

Dit forslag har A = 6·4 = 24cm2 , som ikke er det størst mulige.

Man sammenligner det størst mulige areal for den rektangulære form, for trekanten, og for trapezet og kan så afgøre, hvilken form for tagrende, der kan rumme mest.


Svar #6
17. marts 2013 af loui12345 (Slettet)

jeg ved godt at opgaven hører hjemme i matematik. Jeg kom til at sætte den under tysk.

 


Svar #7
17. marts 2013 af loui12345 (Slettet)

b) 80 + 80 = 160mm 

h*G*½ 

dvs. 80*80*½

Er det rigtig?


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej ikke nødvendigvis. I den opsætning er de to sider på 80mm hypotenuse i hver sin retvinklede trekant. Man skal så bestemme den højde h og grundlinie g i den sammensatte trekant, der giver det størst mulige areal.


Svar #9
17. marts 2013 af loui12345 (Slettet)

Hvordan finder jeg målene på trapez'en? Den er lidt svær.  


Skriv et svar til: Tagrender

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.