Matematik

Cirklensligning

20. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, er der nogle, som vil være søde at give hints til at løse nedstående opgaver?

Tak på forhånd!


Svar #1
20. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet)

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

Hvad er benævnelsen på de 2

Det kan da næppe være mm?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Målene på tegningen er nok i cm, og pladens dimensioner er 9cm x 16cm.

1. Cirklens centrum er så i O(2 ; 9) og cirklens radius er r = 5 .

2. Trekant P3P4O er retvinklet, |OP3| = 7, |OP4| = 5, så |P3P4| = √(72-52) = √24 = 2√6 .

Kalder vi højden i den retvinklede trekant P3P4O for h, har vi

7·h = 5·|P3P4| = 5·√24 , hvorfor h = (5/7)·√24 . Længden af projektionen a af P3P4 på P3O er da

a = [ |P3P4|2 -h2 ]1/2 = 24/7 . Vi finder derfor koordinaterne for punktet P4 til

OP4 = OP3 + P3P4 = [2 ; 2] + [h ; a] = [2 ; 2] + [(5/7)·√24 ; 24/7] .

Da OP5 = [9 ; 0] , har vi

P4P5 = OP5 - OP4 = [9 ; 0] -  [2 ; 2] - [(5/7)·√24 ; 24/7] = [7 - (5/7)·√24 ; -38/7]


Svar #4
23. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#3


Målene på tegningen er nok i cm, og pladens dimensioner er 9cm x 16cm.

1. Cirklens centrum er så i O(2 ; 9) og cirklens radius er r = 5 .

Mange tak fordi du vil hjælpe, men jeg forstår ikke helt hvordan du finder frem til (2;9) samt beregner radiusen til 5 


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det følger af figuren, at cirklen diameter er d = 16 - 2 - 2 - 2 = 10 , og at centrum O har x-koordinat 2, og y-koordinat 2+2+5.


Svar #6
26. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#5


#4

Det følger af figuren, at cirklen diameter er d = 16 - 2 - 2 - 2 = 10 , og at centrum O har x-koordinat 2, og y-koordinat 2+2+5.


Opgave 1:

Åh, nu forstår jeg det!

Opgave 2:
Jeg forstår godt hvordan du bruger pythægoras, men alt det efter det punkt forstår jeg ikke. Er højden hypotenusen eller? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, højden i den retvinklede trekant er højden der står vinkelret på hypotenusen. I en retvinklet trekant med kateter a og b og hypotenuse c og højde h, gælder der jo, at

hc = ab


Svar #8
03. april 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#3


Målene på tegningen er nok i cm, og pladens dimensioner er 9cm x 16cm.

 

Kalder vi højden i den retvinklede trekant P3P4O for h, har vi

7·h = 5·|P3P4| = 5·√24 , hvorfor h = (5/7)·√24 . Længden af projektionen a af P3P4 på P3O er da

a = [ |P3P4|2 -h2 ]1/2 = 24/7 . Vi finder derfor koordinaterne for punktet P4 til

OP4 = OP3 + P3P4 = [2 ; 2] + [h ; a] = [2 ; 2] + [(5/7)·√24 ; 24/7] .

Da OP5 = [9 ; 0] , har vi

P4P5 = OP5 - OP4 = [9 ; 0] -  [2 ; 2] - [(5/7)·√24 ; 24/7] = [7 - (5/7)·√24 ; -38/7]

Jeg forstår virkelig ikke opgave 3 er der ikke en anden måde man kan gøre det på? Tak fordi du vil hjælpe


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvad forstår du ikke i forklaringen? Der anvendes plangeometri fra folkeskolen. Læs forklaringerne grundigt, mens de nævnte størrelser identificeres på tegningen.


Svar #10
04. april 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#3


Okay, jeg prøver igen så!


7·h = 5·|P3P4| = 5·√24 , hvorfor h = (5/7)·√24 . Længden af projektionen a af P3P4 på P3O er da

Hvorfor sætter du 7 foran og 5 foran |P3P4| ?



Brugbart svar (1)

Svar #11
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Fordi de to tal er faktorer, og det nu engang ser bedre ud sådan. Trekanten OP3P4 er retvinklet og har hypotenusen 7 og højden h, og den har de to kateter P3P4 og OP4 = r = 5. Derfor gælder der, at

7·h = 5·|P3P4|


Svar #12
05. april 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#9


#8

Hvad forstår du ikke i forklaringen? Der anvendes plangeometri fra folkeskolen. Læs forklaringerne grundigt, mens de nævnte størrelser identificeres på tegningen.

hvilken del af plangeometri er det. Hvad hedder det? Hvis jeg finder us af det kan jeg evt. læse om det og forstå det bedre, for jeg har virklig svært ved at se hvordan du kommer frem til P4's punkt.


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man benytter formlen for arealet af en retvinklet trekant. Hvis trekantens kateter kaldes a og b, hypotenusen for c og højden på hypotenusen for h, gælder der om trekantens areal T, at

2T = h·c = a·b

x-koordinaten for P4 er så

x4 = 2 + h ,

mens y-koordinaten for P4 er

y4 = 2 + a ,

hvor a findes som katete i en retvinklet trekant med hypotenuse P3P4 og katete h.


Skriv et svar til: Cirklensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.