Matematik

eksponentialfunktion hjælp

24. marts 2013 af number1boss (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej studieportalen

jeg har brug for lidt hjælp til nogle matematik opgaver.

1) en eksponontialfunktion har forskriften g(x)=2^x

a) beregn følgende funktionværdier g(0), g(1), g(2) og g(3)

 

2) løs følgende ligniner

a) 3=10^x

b) 1.8=10^x-3

c) 10=10^x2-3x+1

alt er står bag ved ^ er opløftet.

 

3) løs følgende ligninger

a) log(x-1) + log(x+7) = 2

b) log(x^2+5x-50)=2

c) log(3x-6)=-0.3010

d) log(1+1/2)+log(x+4)=0

 

håber på at nogle kan hjælp mig her :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2013 af mette48 (Slettet)

g(0) = 20=1

indsæt på tilsvarende vis de øvrige værdier

3=10^x ⇒ log3 = x

I opgave 2b og c mangler du at vise hvor meget der hører til i potensen

1.8=10^x-3 er det 1.8=10x-3 eller 1.8=10x-3 ?

a) log(x-1) + log(x+7) = 2

(x-1)(x+7)=102


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. marts 2013 af ChemistryIsKey

1)

Funktionen er givet ved

     g(x) = 2x

Beregn så

     g(0) = 20 = 1

     g(1) = 21 = 2

     g(2) = 22 = 2 · 2 = 4

     g(3) = 23 = 2 · 2 · 2 = 8

:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2013 af ChemistryIsKey

2)

a)

     3 = 10x

     log(3) = x · log(10)

     x = log(3) / log(10) = 0.47712

b)

     1.8 = 10x - 3

     log(1.8) = (x - 3) · log(10)

     x - 3 = log(1.8) / log(10)

     x = log(1.8) / log(10) + 3 = 3.25527

c)

     10 = 10x^2 - 3x + 1

     log(10) = (x2 - 3x + 1) · log(10)

     x2 - 3x + 1 = 1

     x2 - 3x = 0

     x · (x - 3) = 0

Derfor

     x = 0  eller  x = 3

:)

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2013 af ChemistryIsKey

3)

 

a)

     log(x-1) + log(x+7) = 2

     log((x - 1) · (x + 7)) = 2

     log(x2 + 6x - 7) = 2

     x2 + 6x - 7 = 102

     x2 + 6x - 107 = 0

     d = b2 - 4ac = 36 - 4 · 1 · (-107) = 464

     x = (-b ± sqrt(d)) / 2a = (-6 ± sqrt(464)) / (2 · 1) = (-6 ± 21.54) / 2 => x = -13.77 eller x = 7.77

b)

     log(x2 + 5x - 50) = 2

     x2 + 5x - 50 = 100

     x2 + 5x - 150 = 0     (Løs selv andengradsligningen som i punkt a)

c)

     log(3x - 6) = -0.3010

     3x - 6 = 10-0.3010

     3x - 6 = 0.5

     x = 6.5 / 3 = 2.1667

d)

     log(1 + 0.5) + log(x + 4) = 0

     log(1.5 · (x + 4)) = 0

     log(1.5x + 6) = 0

     1.5x + 6 = 100

     1.5x + 6 = 1

     x = (1 - 6) / 1.5 = -3.333

 


Svar #5
25. marts 2013 af number1boss (Slettet)

tusind tak for hjælpen alle sammen! det har virkelig hjulpet, dog har jeg lige nogle spørgsmål :)

hvad er log og hvad skal man egentlig bruge det til?

#4 tak skal den gode forklaring, dog gik jeg fortabt ved a) de sidste 2 linjer :/


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2013 af ChemistryIsKey

log kaldes titalslogaritmen idet 10 er dets grundtal. Du kan se at ti er grundtallet, da der gælder, at

     log(10) = 1

Titalslogaritmen kan bruges i utroligt mange sammenhænge (som du kan se fra dine opgave) både algebraisk og grafisk og mange mange andre ting!

Der gælder en masse forskellige regneregler for titalslogaritmen fx

     log(a) + log(b) = log(a · b)

     ax  =>  x · log(a)     (Fjerne eksponenten)

     log(a) - log(b) = log(a / b)

og mange andre :)

--------------------

Med hensyn til de sidste to linjer i punkt a finder jeg først diskriminanten d for andengradsligningen og derefter løser jeg andengradsligningen med formlen for x, når diskriminanten er positiv (2 løsninger) :)


Svar #7
26. marts 2013 af number1boss (Slettet)

#6 okay tak for forklaringen :)

"Med hensyn til de sidste to linjer i punkt a finder jeg først diskriminanten d for andengradsligningen og derefter løser jeg andengradsligningen med formlen for x, når diskriminanten er positiv (2 løsninger) :)"

så det er nødvendigt at have dem med for at løse ligningen? :) vi har nemlig ikke arbejdet med sådan en ligning før :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. marts 2013 af ChemistryIsKey

Ja når man løser en andengradsligning skal man altid udregne diskriminanten som den kaldes. Der gælder følgende for diskriminanten

Den udregnes ved

     d = b2 - 4ac  ,  hvor andengradsligningen er  ax2 + bx + c = 0   (a ≠ 0)

Hvis

     d > 0 ,  så er der to løsninger til ligningen (to skæringspunkter med 1.-aksen)

     d = 0 ,  så er der én løsning til ligningen (ét skæringspunkt med 1.-aksen)

     d < 0 ,  så er der ingen løsninger til ligningen (ingen skæringspunkter med 1.-aksen)

Når du har klargjort diskriminanten kan du nu gå videre til selve løsningerne. Hvis der er to løsninger udregnes disse ved

     x = (-b ± √d) / 2a  ,  Læg mærke til at man både plusser og minusser - deraf to løsninger

Hvis der kun er én løsning findes denne ved

     x = (-b ± √d) / 2a = (-b ± √0) / 2a = -b / 2a

Din lærer vil helt sikkert komme meget mere ind på andengradsligninger, men dette var en lille start :)


Brugbart svar (2)

Svar #9
26. marts 2013 af mathon

#7

  "...vi har nemlig ikke arbejdet med sådan en ligning før :)"

 
                               vrøvl: det er folkeskolestof!


Svar #10
26. marts 2013 af number1boss (Slettet)

#8 okay tak skal du have :D


Skriv et svar til: eksponentialfunktion hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.