Dansk

retorik/semantik

25. marts 2013 af JG0005 - Niveau: A-niveau

Hej alle. Jeg er igang med at analysere en artikel: http://www.kristendom.dk/artikel/347351:Laeserne-skriver----Livmoderen-er-det-farligste-sted-at-opholde-sig

Jeg vil bare lige spørge om nogen lige kan fortælle mig, hvilken virkemiddel følgende sætninger lyder under:

"Vi fortjener bedre end abort
Ethvert undfanget barn fortjener bedre end at blive mødt med døden. En moders livmoder er i vore dage nu det farligste sted for et menneske at befinde sig, det er helt perverst. Danske dødstal for 2008: 9 soldater dræbt i Afghanistan, 53 mennesker dræbt, 394 dræbt i trafikken, 1000 døde pga. influenza, 15.000 dræbt ved abort.

Kvinden fortjener også bedre end abort, som forårsager både fysiske og psykiske meget alvorlige konsekvenser for hende, som hun skal leve med resten af sit liv. Også for faderen har et mord på hans ufødte barn alvorlige konsekvenser.

Også det undfangede myrdede barns søskende fortjener bedre, for de er i fare for at lide af overleversyndrom. Også evt. efterfølgende børn efter et myrdet barn fortjener bedre, for de er i fare for at blive født for tidligt. Også begge det myrdede barns forældre og hele dets familie fortjener bedre, for at få slået sit ufødte barn ihjel ødelægger ofte familielivet.

Samfundet fortjener også bedre, for et samfund, der slår sine mest forsvarsløse ihjel, er et samfund uden håb, uden barmhjertighed og uden fremtid."

Min lærer siger, at det er en retorisk/semantisk gentagelse af udsagnsordet - tre trins regler - for at understrege budskabet, men jeg forstår ikke rigtigt hvad det vil sige at det en retorisk/semantisk gentagelse af udsagnsordet. Er der nogen, der kan forklare mig det? 

Tak på forhånd.

mvh JG


Svar #2
25. marts 2013 af JG0005

Jeg kan ikke åbne linken til pdf. :(


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2013 af Yang (Slettet)

Virkemidlerne er bl.a. brugen af de negative konnotationer og sammenligningsargumentet. 

Appelformen patos er også brugt i stor stil. 


Svar #4
26. marts 2013 af JG0005

Tak for det.. Kunne du ikke lige hjælpe mig med endnu et spørgsmål?

Sproget i artiklen, hører det under høj stil lav stil? og kunne du plz komme med et eksempel på hvor der er anvendt patos? Jeg har det svært ved at skelne mellem patos og ethos..
 

Tusind tak på forhånd

mvh JG.


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. marts 2013 af Stygotius

Når man appellerer til nogen med "patos", forsøger man at fremkalde visse følelser i modtageren.

Når man appellerer til nogen ved at bruge "etos", forsøger man at fremkalde nogle etiske (moralske) reaktioner hos modtageren.  


Skriv et svar til: retorik/semantik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.