Almen studieforberedelse (AT)

SRO, kemi differentialligninger - hjælp!

29. marts 2013 af 19955 (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) Giv en kort introduktion til anvendelse af differentialligninger i kemi.
2) Du skal behandle løsning af differentialligninger ved separation, herunder y’= ky og y’= ky2  og relatere til reaktionsorden og reaktionshastighed.

 

 

Hej, er der nogle der kan hjælpe mig med disse spørgsmål, ISÆR spørgsmål 2! Det er virkelig vigtigt for mig. Jeg håber i hjælper mig med dette! 

God påske! 


Brugbart svar (2)

Svar #2
29. marts 2013 af mathon

 

      reaktionshastighed
                                             v = -d[A]/dt = k•[A]x        hvor A er en reaktant

for x = 1 har du

                                             -d[A]/dt = k•[A]


                                               1
                                              --- d[A] = -kdt                som integreret på begge sider giver
                                              [A]

 

                                               1
                                            ∫ --- d[A] = ∫-kdt               som integreret på begge sider giver
                                              [A]
                                            

                                            ln[A] = -k•t + C1

                                            [A] = C•e-k•t

 

for x = 2 har du

                                             -d[A]/dt = k•[A]2


                                              -1
                                              --- d[A] = kdt                 som integreret på begge sider giver
                                              [A]2

 

                                               -1
                                            ∫ --- d[A] = ∫kdt                som integreret på begge sider giver
                                              [A]2
                                            

                                            1/[A] = k•t + C

                                            [A] = (k•t + C)-1


                                            

                                             


Svar #3
29. marts 2013 af 19955 (Slettet)

Jo, tak for i svare så hurtigt. Men kunne i evt. hjælpe mig med spørgsmål 2?   Ved at løse y’= ky og y’= ky2 og og relatere det til reaktionsorden og reaktionshastighed, ved hjlæp af separation-metoden. Så ville det være en rigtig stor hjæp. 


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. marts 2013 af mathon

 

                                             dy/dx = k•y         y>0         

                                             (1/y)dy = k•dx                 som integreret på begge sider giver

                                              ln(y) = kx + C1

                                              y = C•ekx

 

 

                                             dy/dx = k•y2               

                                             (-1/y2)dy = -k•dx             som integreret på begge sider giver

                                             1/y = -kx + C

                                              y = (C - kx)-1

                                                                                                


Svar #5
29. marts 2013 af 19955 (Slettet)

Tusind tak! Hvordan kan jeg relatere det til reaktionsorden og reaktionshastighed? Jeg er virkelig forvirret angående dette spørgsmål. I er mig en stor hjælp!!  


Skriv et svar til: SRO, kemi differentialligninger - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.