Matematik

ligning/vektor

02. april 2013 af Massou (Slettet) - Niveau: A-niveau

En linje har ligningen
l:2x-3y+5=0
Bestem en normalvektor og en retningsvektor til linjen l
Bestem en ligning for den linje m der er vinkelret på l og som går gennem puktet P(-1,5)
Bestem koordinaterne til skæringspunktet mellem l og m
Undersøg hvilke af linjerne l og m punkterne Q(3,-1),R(5,5),S(-7,-3) og T(-5,11) ligger på.


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af PeterValberg

normalvektoren kan aflæses som koefficienterne til henholdsvist x og y

linjen med ligningen:  ax + by + c = 0    har normalvektoren n=[a,b]

retningsvektoren skal være vinkelret på normalvektoren, hvilket opfyldes af tværvektoren
til normalvektoren

givet normalvektoren n=[a,b] vil en mulig retningsvektor være: r= n^=[-b,a]

brug retningsvektoren for linjen l som normalvektor for linjen m gennem punktet P

Skæringspunktet mellem l og m bestemmes som to ligninger med to ubekendte

Indsæt de givne punkter i linjernes liggninger og se, hvor de "passer ind"

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
03. april 2013 af Massou (Slettet)

Jeg har et problem ved at lave de tre sidste sprøgsmål, Vil I være sød og hjælpe

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2013 af PeterValberg

Givet injen l:   2x - 3y +5 = 0

1)

En normalvektoren kan aflæses direkte af ligningen som koefficienterne til x og y

2x - 3y +5 = 0

en normalvektoren er derfor:    n = [2,-3]   (denne vektor er vinkelret på linjen)

En retningsvektor til linjen ligger i samme retning som linjen og er derfor
vinkelret på normalvektoren. Derfor kan du bruge tværvektoren til normalvektoren
som retningsvektor :-)   video om tværvektor [ LINK ]

r = n^ = [3,2]  

2)

Ligning for linjen m gennem P(-1,5), når m⊥l  (m vinkelret på l)

Som normalvektor for m kan retningsvektoren for l bruges, da denne
vil være vinkelret på linje m (som en normalvektor skal være).

nm = rl = [3,2] 

vektorens koordinater og koordinaterne fra punktet P indsættes i formlen:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0   [ VIDEO ]

3(x - (-1)) + 2(y - 5) = 0
3(x + 1) + 2(y - 5) = 0
3x + 3 + 2y - 10 = 0
3x + 2y - 7 = 0

 

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. april 2013 af PeterValberg

c) skæringspunktet mellem linje l og linje m

Denne video forklarer metoden glimrende [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. april 2013 af PeterValberg

d) Undersøge om et punkt ligger på linjen

l: 2x - 3y + 5 = 0

m: 3x + 2y - 7 = 0

Du skal undersøge fire punkter Q(3,-1),R(5,5),S(-7,-3) og T(-5,11)

Jeg viser det lige med det ene punkt, - fx Q(3,-1)
Dette punkts koordinater indsættes som henholdsvis x og y i linjens ligning,
kommer det "til at passe", ligger punktet på linjen.

først linjen l:

2x - 3y + 5 = 0

2·3 - 3·(-1) + 5 = 6 + 3 + 5 = 14 (≠ 0)    Q ligger ikke på linjen l.

linjen m:

3x + 2y - 7 = 0

3·3 + 2·(-1) - 7 = 9 - 2 - 7 = 0      Q ligger på linjen m 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: ligning/vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.