Matematik

Hjææælp

05. april 2013 af Lærke99 (Slettet)

mit spørgsmål lyder:

 

der skal vælges 3 elever ud af 21 

hvor mange forskælige mugligheder er der for de 3 elever?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2013 af mathon

 

                                                       21!            21 • 20 • 19
                                 K(21,3) =  ------------- =   --------------- = 7 • 10 • 19 = 1330
                                                 (21-3)! • 3!            3 • 2


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2013 af PeterValberg

#1 Er den formel ikke over 9. klasses niveau ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. april 2013 af PeterValberg

Det giver samme resultat, men på en anden måde:

Den første kan vælges ud af 21 elever, - altså 21 muligheder
Den næste kan vælges ud af 20 elever, - altså 20 muligheder
Den tredje kan vælges ud af 19 elever, - altså 19 muligheder

Derefter skal mulighederne ganges:   21*20*19 = 7980

men det er ikke det rigtige svar, idet tre elever (A, B og C) kan "blandes" på 6 forskellige måder
(rækkefølgen hvorpå de udvælges):

ABC
ACB
BCA
BAC
CAB
CBA

men det er stadig den samme gruppe, derfor skal du dividere 7980 med 6, - så:

antal mullige måder = (21*20*19)/(3*2*1) = 7980/6 = 1330 forskellige muligheder
for at vælges tre elever ud af 21 elever

Video, der forklarer Mathon's metode: [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. april 2013 af mathon

enhver fornuftig folkeskolelærer i matematik vil formentlig
undervise i bl.a. kombinationer som et værktøj
frem for hver gang at skulle havne i en specifik
udredning af typen i #3


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2013 af PeterValberg

#4 Det håber jeg da også og mit indlæg #2 skal da heller ikke opfattes som en kritik.

Min egen datter, der er jævnalderende med spørgeren, har ikke fået præsenteret
den formel, så jeg følte et behov for at uddybe det, i det tilfælde at spørgeren heller
ikke havde set/hørt den før.

Desuden har jeg ikke kunnet finde formlen i folkeskolens formelsamling, så derfor #2

 

God weekend

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. april 2013 af mathon

  
                  ...folkeskolens formelsamling indeholder vel et matematisk kompetenceminimum,
                     som det er uddannelsesfremtidigt katastrofalt ikke at kunne.

                     Den daglige matematikundervisning i de ældste klasser er forhåbentlig
                     anderledes "fremtidssikret"


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2013 af PeterValberg

Det har du sikkert ret i.

Vi kan da sikkert enes om at opfordre spørgeren til at bede sin matematiklærer
forklare formlen, hvis hun ikke har hørt om den før :-)

Så til dig Lærke99:

Få din matematiklærer til at forklare, hvorfor antallet af forskellige måder, 
hvorpå r personer kan udvælges af et antal på n personer kan beregnes som:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2013 af SuneChr

Hvad mener opgavestilleren? Forstod du  # 1 ?

Forstod du  # 3 ?

Kombinatorik, med introduktion af fakultet, ligger på B-niveau.


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2013 af mathon

   Den i de ældste klasser fagligt engagerede og ansvarlige folkeskolelærer i matematik
   vil formodentlig sørge for at "klæde sine elever fagligt godt på" til
   en faglig vellykket fremtid i ungdomsuddannelserne.

   Folkeskolen er vel på mange punkter bedre end sit ø-lejr-rygte.


Brugbart svar (2)

Svar #10
05. april 2013 af SuneChr

Lockout, dag 4 :

 

 

Vedhæftet fil:SP 0504131607.PNG

Skriv et svar til: Hjææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.