Kemi

Reaktionshastighed

08. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Jeg placerede et 50 mL bægerglas på et stykke papir, hvorpå jeg tegnede en mørk plet. Jeg tilsætter thiosulfationer til dette bægerglas

Derefter tilsætter jeg syre til bægerglasset, og der dannes frit svovl, som giver en uklar opløsning (jeg måler reaktionstiden, indtil jeg ikke kan se pletten mere):

2H+(aq) + S2O32- (aq)   ----->    S(s) + SO2(aq) + H2O(l)

Reaktionshastigheden er givet ved: v = - Δ [S2O32-] / Δt ..  Der dannes den samme mængde svovl i 3 forsøg, hvor jeg ændrer lidt på voluminerne (pga. jeg stopper ved det samme sted, altså når jeg ikke kan se pletten mere)..

Så står der, at: "Der dannes den samme mængde svovl i forsøgene (S(s)), og derfor er faldet i [S2O32-]  den samme, og hermed: 
                 v = - Δ [S2O32-] • 1/ Δt = k • 1 / Δt "

... hvorfor? jeg kan ikke se sammenhængen mellem der dannes den samme mængde svovl, og at faldet i [S2O32-] er den samme D:

 

her er de 3 forsøgsrækker. Vi havde, at c(NaS2O3) = c(HCl) = 0,4 M

http://cdn.imghack.se/images/988d75f0b35db9451af78d9a1bac8d46.png


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2013 af DON CARLOS (Slettet)

Jo altså, måden jeg forstår det på er, at du har samme volumen i alle tre forsøg (40,0 mL), derfor vil der i hvert forsøg kræves den samme mængde S(s) for at gøre glasset uigennemsigtigt (dog er dette ret usikkert, hvilket kan indgå i din diskussion!) nok til du ikke længere kan se pletten (altså der hvor du stopper tiden).

Hvorfor forholdet mellem fald og stigning i thiosulfaten og svovlen er det samme i forsøgene er reaktionsskemaet.

Håber det sat dig på rette spor. Nu skal du formentlig finde reaktionsordnen (se på c(S2O32-)) :-)


Svar #2
08. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

"Hvorfor forholdet mellem fald og stigning i thiosulfaten og svovlen er det samme i forsøgene er reaktionsskemaet." ??

- men ellers tak for hjælpen :) Jeg forstod det andet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2013 af DON CARLOS (Slettet)

Ja, det var kringlet - I see!

Det jeg mener (og jeg ved du forstår det) er, at for hver thiosulfat der bliver forbrugt, dannes der et fast svovl. Altså i forholdet 1:1 (ifht. reaktionskemaet).

Beklager den dårlige formulering. :-)


Svar #4
08. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

       ok :)


Skriv et svar til: Reaktionshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.