Matematik
Eksamensæt
Er der nogen, der kan hjælpe med disse to opgaver?
Svar #1
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
14. a) Find maksimum ved at løse ligningen f '(x) = 0 .
b) Find et udtryk for rumfanget V som funktion af h. Løs ligningen V(h) = 500 .
15. a) BC er katete i en retvinklet trekant med hypotenuse 7 og anden katete x (benyt Pythagoras). d er højden i den retvinklede trekant, så der gælder
d·7 = x·|BC|
b) Find maksimum for funktionen d(x) ved at løse ligningen d'(x) = 0 .
Svar #2
27. maj 2013 af Krabasken (Slettet)
14) Find f ' og sæt den = 0 > > > > > fmax = 5
--------------
V(h) = 0∫h(π*(f(x))2)dx = π*h*(3h4-75h3+400h2+1500h+1500)/375 cm2
----------------
V(h) = 500 > > > > h = 5,1 cm
--------------------------------------------------------
15) x2 + |BC|2 = 72 (Pythagoras) > > > > |BC| = √(49-x2)
-------------
Arealet af trekant CBA = (1/2)*|BC|*x = (1/2)*d*7 > > > >
d=x*√(49-x2) / 7
-------------
d' = √(49-x2)/7 - (1/7)*x2/√(49-x2) sættes = 0 > > > >
x = 7*√(2)/2 = 4,95 m, hvilket giver d = 3,50 m
;-)
Svar #4
27. maj 2013 af namnamG (Slettet)
og forstår ikke hvordan udtrykket skal opstilles i opgave b)
Svar #5
27. maj 2013 af Krabasken (Slettet)
Det er jo meningen, du skal lægge opgavens tegning af karaflen ned på siden, så kan du se, at f(x) har et maksimum (for x=5), som du så efter forklaringerne i #1 og#2 kan finde til fmax = 7. Dette er det halve af karaflens bredde.
I spørgsmål b skal du finde volumenet, udtrykt ved h, og det er (læg tegniingen ned igen) ifølge omdrejningsformlen V(h) = 0∫h(π*(f(x))2)dx = π*h*(3h4-75h3+400h2+1500h+1500)/375 cm2
Og tilsidst sættes V(h)=500, som der står i opgaven, og h findes til 5,1 cm
;-)
Svar #6
27. maj 2013 af namnamG (Slettet)
Okay! Men, hvordan får du : π*h*(3h4-75h3+400h2+1500h+1500)/375 cm2
I opgave 15a, skal jeg bruge Pythagoras, men så får jeg bare 49?
Svar #7
27. maj 2013 af Krabasken (Slettet)
Men, hvordan får du : π*h*(3h4-75h3+400h2+1500h+1500)/375 cm2?
Ved at udregne integralet
------------------
I opgave 15a, skal jeg bruge Pythagoras, men så får jeg bare 49?
Trekant CBA:
Pythagoras: |BC|2 + x2 = 72 > > > > |BC| = √(49-x2)
Derefter (stadig CBA):
Katete1 * katete2 = højde *grundlinie eller x * |BC| = d * 7 > > > > d = x * √(49-x2) / 7
;-)
Svar #9
28. maj 2013 af KM94 (Slettet)
er der nogen der kan hjælpe med at forklare hvordan jeg finder ud af opgave 14 b
har læst besvarelsen men brikkerne falder stadig ikke på plads for mig
Svar #10
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
#9
Man finder rumfanget af omdrejningslegemetder fremkommer ved at dreje grafen for funktionen f(x) på intervallet [0;h] 360º omkring x-aksen.
Svar #11
28. maj 2013 af Krabasken (Slettet)
Jeg har lavet en fejl i # 5.
Funktionen har maksimum i (5,7.5) - og det betyder, at karaflens bredde bliver 2*7,5 = 15 cm
Svar #12
28. maj 2013 af KM94 (Slettet)
#10
#9
Man finder rumfanget af omdrejningslegemetder fremkommer ved at dreje grafen for funktionen f(x) på intervallet [0;h] 360º omkring x-aksen.
forstår stadig ikke hvordan man kommer frem til det namnamG har fået
undskyld mente
15 B, vil du være sød og forklare den
Svar #13
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
#12
Man skal finde maksimum for funktionen
d(x) = x·√(49-x2) / 7 .
Løs ligningen d'(x) = 0 . Benyt produktreglen til at differentiere d(x)
d'(x) = √(49-x2) / 7 + (x/7)·1/(2·√(49-x2)) · (-2x) = √(49-x2) / 7 - x2 / (7·√(49-x2)) ,
så d'(x) = 0
bliver til ligningen
49 -x2 -x2 = 0 , eller x2 = 49/2 , dvs x = (7/2)·√2
Svar #14
29. maj 2013 af Krabasken (Slettet)
Det viser sig desværre, at mit CAS-værktøj har måttet give op over de lange udtryk i # 2 og # 5 - men Geogebra har (med lidt snedighed) givet et troværdigt resultal fra sig.
Så hvad der skulle have stået i de to svar var:
Rumfanget af karaflen er
π * 0∫h(-0,2x^2+2x+2,5)2dx
og hvis det sættes lig med 500 (cm3), fås
h = 4,6 cm
- men det var åbenbart for meget for TI-200 Voyager :´-(
Svar #16
06. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)
#15
Man beregner d = (1/7)·x·√(49-x2) ud fra den fundne værdi af x = (7/2)·√2 , dvs
d = (1/7)·(7/2)·(√2)·√(49-(49/2)) = ((√2)/2)·7·√(1/2) = 7/2 = 3,50 .
Svar #17
04. april 2017 af Fymalinjen (Slettet)
Hvad kan jeg give af forklaring på at jeg siger f'(x)=0? :)
Skriv et svar til: Eksamensæt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
