Matematik

græskar

27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP. Hvordan løser man opgave B i vedhæftede? Jeg tænker, at det må være noget a la (v(1,1) – v(1) / v(1)) · 100 %, men hvordan kommer jeg derfra til

= (V2/V1) - 1 = 1,12,6657 - 1

Hvad benytter man for at komme dertil?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Start med at formulere opgaven.


Svar #2
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Opgaven:


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal beregne

[ (v(1,1r) - v(r)) / v(r) ] · 100%

ved at benytte den givne model

v(r) = 0,0060·r2,6657

For et vilkårligt r forsvinder r af udtrykket. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2013 af peter lind

ΔV = V(r*1;1)-V(r)


Svar #5
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

hvorfor skal man ikke beregne (v(1,1r) - v(1)) / v(1) ] · 100%? Det skal jo gælde, at det er 10 % større?


Svar #6
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

hvordan er du kommet frem til det, Peter?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo også det, man skal beregne. Man skal beregne (Δv / v) · 100% .


Svar #8
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay, men hvordan kommer jeg så videre derfra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ved at indsætte udtrykket for v(r) i udtrykket for den procentuelle ændring. Genlæs #3.


Svar #10
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

ja okay, men jeg har bare set at andre kommer frem til "1,12,6657 - 1" Kan du forklare mig hvad det er der er sket der, hvorfor man gør det, og om det er bedre bare at skrive

 

(v(1,1r) - v(r)) / v(r) ] · 100%

0,0060·1,12,6657 - 0,0060·12,6657 / 0,0060·12,6657

og lade lommeregneren gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Man bør indsætte det generelle udtryk for v(r). Som nævnt forsvinder r ud af udtrykket.

[ (v(1,1r) - v(r)) / v(r) ] · 100% = [ (0,0060·(1,1r)2,6657 - 0,0060·r2,6657) / (0,0060·r2,6657) ] · 100%

                                                                = [ 1,12,6657 - 1 ] · 100%

Det sidste kan man så lade lommeregneren beregne.


Svar #12
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay, det kan jeg godt se. Kan du forklare mig, hvorfra "-1" kommer? Og hvorfor at du blot kan skrive "r" og ikke 1?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man skriver "r", fordi man beregner den procentuelle ændring for en vilkårlig værdi af r. Som nævnt er den procentuelle ændring uafhængig af r, så r forsvinder af udtrykket.

Man benytter så, at - v(r) / v(r) = -1 .


Svar #14
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay, jeg siger mange tak for hjælpen :)


Svar #15
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Hov, lige en sidste ting: Hvad bliver der af 0,0060 i udtrykket? hvordan kommer den ud? divideres den ud?


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det er jo en faktor for hvert led i både tæller og nævner.


Skriv et svar til: græskar

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.