Matematik

Kvadratsætninget

05. juni 2013 af jonesii (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hej jeg ville blive rigtig glad hvis nogle gad og forklare mig hvordan jeg regner en kvadratsætning ud :-)
Gerne med nogle eksempler.
Tak på forhånd :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2013 af Toffee10 (Slettet)

Der findes tre forskellige kvadratsætninger:
(a+b)2
(a-b)2
(a+b)(a-b)
Disse kan alle reduceres til:
(a+b)2=(a+b)(a+b)=a2+b2+2ab
(a-b)2=(a-b)(a-b)=a2+b2-2ab
(a+b)(a-b)=a2-b2
Man bruger dem ofte, når man reducerer?


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Det er en god ide at lære kvadratsætningerne udenad - du vil møde dem gang på gang - osse til eksamen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det er en bedre idé at øve sig i at udlede dem. Så kan man nemmere udvide senere med f. eks. 3.gradsudtrykkene. Samtidig hjælper det til t man lærer sætningerne udenad!


Svar #4
05. juni 2013 af jonesii (Slettet)

Kan nogle så fortælle mig hvordan man løser den her og ikke bare et resultat men også gerne med mellemregnknger :-)
a i anden + 16b i anden - 8ab
Tak på forhånd :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det kan virke forvirrende, at din opgave her og kvadratsætningerne benytter samme bogstaver. Derfor vælger vi at skrive kvadratsætningerne med c i stedet for a og d i stedet for b, f. eks. (b-c)2=c2 + d2 - 2cd.

Dit udtryk er: a2 + 16b2 - 8ab.

Kvadratsætningens højreside ligner en hel del. Start med a2, der passer sammen med c2. Vi vælger derfor c = a.

Derefter ser vi på de "blandede" led: -2cd og -8ab. Da c=a, kan vi slutte, at -2d = -8b eller a = 0. Vi antager, at det sidste ikke er tilfældet. Vi får så, at d = 4b. Der er nu kun ét led tilbage i hvert af de to udtryk. Fra kvadratsætningen har vi, at ledet hedder d2. d2 = (4b)2 = 16b2.

Vi kan nu opskrive en venstreside for dit udtryk: (c - d)2 = (a - 4b)2.

Udregningen af d2 = 16b2 er en vigtig kontrol af, at det oprindelige udtryk virkelig kan reuceres med brug af kvadratsætningen.

 


Skriv et svar til: Kvadratsætninget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.