Tysk

Analysetegn

23. oktober 2005 af CamillaTG (Slettet)
Hey alle.

Jeg har i længere tid haft nogle problemer med analysetegn, altså at analysere.

Jeg kan sagtens finde subjekt og verballed i en sætning, men når det kommer til subjektsprædikat, genstandsled og bølge stregen (Som jeg ikke lige kan huske hvad hedder) får jeg problemer.
Jeg kan ganske engelt ikke gennemskue hvornår det er hvad, og derfor ender jeg altid med at gætte mig frem.

Jeg tror det er nogle "regler" jeg er gået glip af, evt. nogle der kan komme med nogle regler og nogle forklaringer?
Dette problem er både dansk, latin og tysk.

På forhånd tak,
CamillaTG

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Genstandsled, altså trekant, kommer ved genstande i en sætning (min bedste forklaring på det). Eks. Peter (x) har (o) en kanin (trekant). Jeg (x) køber (o) en hat (trekant).

For at finde leddet, kan man bruge sætningen 'hvem eller hvad o x?', altså 'hvem eller hvad har Peter?' - 'Peter har en *kanin*'.

Bølgestregen er, som jeg har lært det, til forholdsordsled. Eks. Jeg (x) bor (o) til højre for Bitten (bølgestreg).

Man finder leddet vha. 'kassen' - alt, hvad man kan sige om den: til, fra, over, under, hos, ved, indeni, ude osv. osv.

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. oktober 2005 af danielruhmann (Slettet)

#1 Prøv at forklare: Jeg fortæller hende, ....

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

#2, jeg har engang lært den - men jeg har self glemt den igen :S

Men det er noget a lá forholdsled.

Ved du præcist, hvad det hedder/er?

Svar #4
23. oktober 2005 af CamillaTG (Slettet)

Lige så snart jeg siger "Jeg er en kat" f.eks. så er det vel subjektsprædikat ikke? Der er altså forskel på at være og at have?

CamillaTG

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Tror jeg ikke helt, for du kan jo stadig spørge 'Hvad er jeg' - 'Jeg er en kat' ...

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Hmm, der er også noget med omsagnled til grundled, men det kan jeg pt. ikke huske en pind om

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2005 af danielruhmann (Slettet)

#6 Omsagnsled til grundled = subjektsprædikat; det, der kan så i stedet for subjektet.

Prøv stadig at analysér den sætningen, jeg smed i #2, da du her vil finde ud af, at kryds, bolle, trekant, firkant ikke altid kan bruges helt i en tysk sætningsanalyse.
Og nej, vi taler ikke om en præpositionsforbindelse (i hvert fald ikke en synlig en).

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. oktober 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Problemet er bare at de analysetommelfingerregler ikke altid holder, fx ved omsagnsled til grundled (= subjektsprædikat). Subjektsprædikat findes ved ganske få verber som være, hedde, kalde, blive, synes, anses for og lignende verber. Og så findes der også nogle der kan tage omsagnsled til genstandsled (= objektsprædikat) fx gøre og anse for.

- Subjeketet (grundleddet) er den der udfører verbalhandlingen i sætningen.
- Verbalen (udsagnsleddet) er det der udføres i sætningen.
- Objektet (genstandsleddet) fortæller i videste forstand om hvad eller hvem der indgår i handlingen.
- Hensynsleddet fortæller - som navnet også angiver - for hvem eller af hensyn til hvem man udfører verbalhandlingen. Man kan ikke (i hvert fald ikke på dansk) have et hensynsled uden objekt. Den omskrives ofte til en præpositionsforbindelse "til dem".
- Adverbialer kan inddeles i flere typer, men den der er omtalt her i tråden er præpositionsforbindelsen, og den er tit adverbial (den siger noget om verbet: Gården ligger på landet), men den kan også være attributiv (tillægsagtig: Gården på landet). Adverbialer er udvidelser til verbet der siger noget om måde, tid, sted, middel, ledsagende omstændighed og andre ting.

Hvis du vil vide mere om syntaktisk analyse, må du sige til :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2005 af jönsson (Slettet)

Jeg fortæller hende en historie.
Jeg fortæller hende, at der er sket noget.

Hvad fortæller jeg hende? Det er genstandsled. Genstandsleddet kan være et navneord, som øverst. Men det kan også være en hel sætning(bisætning). I den situation har man ikke så meget fornøjelse af at vide at det er genstandsled, fordi en sætning på bl.a. tysk selvfølgelig ikke står i en bestemt kasus. Men grammatisk set er det stadig genstandsled.

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. oktober 2005 af jönsson (Slettet)

Sofie har en kanin.
Hvad har Sofie? = genstandsled

Sofie er en pige
Hvad er Sofie? = omsagnsled

Begge led findes ved at spørge med hvem eller hvad. Forskellen på de to led er at omsagnsled optræder ved visse bestemte udsagnsord, hvor de fortæller noget om grundleddet. Først og fremmest ved udsagnsordene være/blive

Skriv et svar til: Analysetegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.