Matematik

Faktorisere polynomium

28. juli 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Kan man faktorisere en andengradsligning af denne form

      ax2 + bx + c = 0

til en form, hvor man efterfølgende kan finde rødderne direkte vha. nulreglen?

 

 

Jeg ved godt, at man kan finde rødderne på en anden måde med deskriminanten m.m... men jeg ønsker at finde/kende en ny variant (hvis det er muligt) :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. juli 2013 af Yang (Slettet)

Hvis du har en andengradsligning, hvor konstantleddet er 0 (dvs c=0), så kan du bestemme løsningsmængden vha. nulreglen.

Fx. 2x2+8x=0

a=2

b=8

c=0

2x2+8x=0  ⇔ 2x(x+4)=0  ⇔ x=0 ∨  x=-4


Svar #2
28. juli 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

.. Det er ikke det jeg spørger om .. Venter stadig på svar :)

Brugbart svar (2)

Svar #3
28. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan ikke faktorisere det generelle polynomium uden at kende dets rødder.

Rødderne kan bestemmes ved den kendte formel, hvor man beregner diskriminanten. Er rødderne r1 og r2, har man så faktoriseringen

ax2 + bx + c = a·(x - r1)·(x - r2)


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. juli 2013 af Yang (Slettet)

#2 "Kan man faktorisere en andengradsligning af denne form

      ax2 + bx + c = 0

til en form, hvor man efterfølgende kan finde rødderne direkte vha. nulreglen"

Det er netop det, du spørger om (men nok ikke det du mener).

Som Andersen11 ellers er inde på, kan man faktorisere et andengradspolynomium, men kun hvis man allerede kender rødderne/roden, og det er jo ikke just det, du efterspørger.

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er visse genveje, man kan benytte til at bestemme rødderne i et 2.-gradspolynomium, hvis man ikke ønsker at benytte diskriminantformlen for rødderne. Udregner man faktoriseringen på højre side i #3 får man

ax2 + bx + c = a·(x - r1)·(x - r2)

                  = a·x2 -a·(r1+r2)x + a·r1·r2 ,

hvor r1 og r2 er de to rødder i polynomiet. Man ser heraf, at de to rødder skal tilfredsstille de to ligninger (Vietas formler)

r1 + r2 = -b/a , og

r1 · r2 = c/a .

For mange 2.-gradspolynomier med simple koefficienter (som det ofte er tilfældet i opgaver med heltallige koefficienter på gymnasielt niveau) er det let at gætte rødderne ud fra disse to ligninger.


Svar #6
29. juli 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Tak Andersen. Svaret i #5 er lige hvad jeg har ledt efter

Skriv et svar til: Faktorisere polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.