Matematik

Gauss' Eliminationsmetode

24. august 2013 af LeonhardEuler - Niveau: A-niveau

Godaften Studieportalen

Jeg vil være yderst taknemmelig, hvis én af jer kunne forklare, hvordan man eksploiterer Gauss' eliminationsmetode. Helst med et tilhørende eksempel; f. eks. 2 ligninger med 2 ubekendte eller 3 ligninger med 3 ubekendte.

 

Jeg siger tak på forhånd og fortsat god aften.

Mvh. Hamid

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)


Svar #2
24. august 2013 af LeonhardEuler

Fornemt.

Jeg vil forsøge at kigge på den, men du kender vel ikke en dansk hjemmeside med forklaring og eksempler. Det er lidt anstrengende at læse det hele på engelsk. Men hvis der ikke er andre veje, jamen så må jeg hive ordbogen frem. :)

Et spørgsmål mere; Er Gauss' Eliminationsmetode ikke den samme metode som determinatmetoden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du kan jo altid lade google oversætte siden til dansk, hvis du har problemer med det sproglige. Der findes sikkert også sider på dansk. Det nemmeste er at google selv.

Og nej, Gauss' eliminationsmetode er ikke det samme som determinantmetoden.


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. august 2013 af hesch (Slettet)

#1:  Du var uheldig med din henvisning, for ligningssystemet i første eksempel har ingen løsning.  Selv ikke min lommeregner vil.

Men jeg kan da finde et andet eksempel:

x    y    z        k

3   -5   7   :  14

5    2   2   :   15

1    2   3   :   14

Man skal så lave række-søjle operationer for at skaffe 0-er under diagonalen. Man starter med søjlen længst til venstre og arbejder sig mod højre, søjle for søjle.

For hver ny søjle starter man med at pivotere, således at numerisk største tal i søjlen står på diagonalen. Dette for at mininere afrundingsfejl:

5    2   2   :   15

3   -5   7   :  14

1    2   3   :   14

3-tallet i 2. række elimineres ved:  3*(første række) - 5*(anden række):

1-tallet i 3. række elimineres ved:  (første række) - 5*(tredie række):

5     2     2    :   15

0   31  -29   :  -25

0   -8   -13    :  -55

Man kigger nu på anden søjle. Pivotering er unødvendig.

-8-tallet elimineres ved:  8*(anden række) + 31*(tredie række):

5     2        2    :   15

0   31    -29   :  -25

0     0  -635    :  -1905

Herefter findes:

z = -1905 / -635 = 3

y = ( -25 + 29z ) / 31 = 2

x = ( 15 - 2y - 2z ) / 5 = 1

Denne fremgangsmåde anbefales, for at minimere afrundingsfejl

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg havde nu ikke læst omhyggelig korrektur på artiklen, før jeg henviste til den, men det er nu ikke korrekt, at ligningssystemet ikke har nogen løsning. Tværtimod har det uendeligt mange løsninger af formen

x = 2z - 3 , y = -z +4 , (z ∈ R) .

Det er korrekt, at ligningssystemets determinant er 0, men det forhindrer ikke at Gauss' eliminationsmetode stadig kan anvendes.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2013 af hesch (Slettet)

#5:  Jamen, du har da ret matematikteoretisk set. Men når man skal løse et problem til praktisk brug ( beregning af gearkasse, dimensionering af en bro, dimensionering af et krdsløb, osv. )  er det yderst sjældent, at "uendeligt mange løsninger" er et brugbart svar, eller for den sags skyld lommeregnerens "error".

Gauss' eliminationsmetode er udviklet til praktisk brug, nærmere bestemt til løsning af større lineære ligningssystemer vha. computere, og de "smarte" af dem vil nok give svaret "determinand = 0", eller i værste fald vil de grundet en afrundigsfejl finde frem til, at determinanden alligevel ikke er heeelt = 0. De regner så videre og får et helt vanvittigt resultat med een løsning. Sådan er det i virkelighedens verden.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg må her gøre opmærksom på, at spørgsmlet er stillet under matematik. Det forekommer ganske ofte i matematik, at man løser ligningssystemer, der ikke har et endeligt antal løsninger. At lommeregneren ikke er i stand til at rumme disse tilfælde, viser så lidt om begrænsningerne i dette redskab.


Skriv et svar til: Gauss' Eliminationsmetode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.