Matematik

Differential og vandratte tangenter

25. august 2013 af NannaSnulle (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion er givet ved f(x) = x3 - 6x + 7


1) Bestem en ligning for tangenten t1 til grafen for f i punktet P(1,f(1))

Er der nogle som jeg hjælpe mig - har virkelig brug for det


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2013 af SuneChr

En tangent til f (x) i punktet (x0 ; f (x0))   har ligningen

y - f (x0)  =  f '(x0)·(x - x0)


Svar #2
25. august 2013 af NannaSnulle (Slettet)

Nemlig lige præcis. 

Er det rigtig, at jeg får den differentieret funktion til at blive 

f'(x) = 3x(opløftet i 2) - 6 
så indsætter jeg mit P(1,f(1)) i ligningen og får f'(1) = 3*1(opløfet i 2) - 6 = -3 
Hvad skal jeg gøre herefter? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2013 af SuneChr

f (x)  =  x3 - 6x + 7

f ' (x)  =  3x2 - 6

f '(1)  =  - 3

Tangenten i (1 ; 2) har derfor ligningen

y - 2  =  - 3·(x - 1)    eller

y  =  - 3x + 5


Svar #4
25. august 2013 af NannaSnulle (Slettet)

Tusind tak. 
Undskyld, jeg er lidt rundforvirret har siddet med differentialregning det meste af dagen. 
Men er det så nu kan jeg sætte det ind i ligningen for tangenten, eller hvad gør jeg her fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2013 af SuneChr

# 4

Du konstaterer, at ligningen for tangenten i punktet (1 ; 2) er

y  =  - 3x + 5

Det er svaret på spørgsmålet i # 0 .


Svar #6
25. august 2013 af NannaSnulle (Slettet)

du opstiller så selv et punkt (1;2) - jeg tænker at i følge opgave formuleringen spør de til punktet (1;1) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2013 af SuneChr

Punktet (1 ; 1) ligger ikke på grafen for f  men det gør derinod (1 ; f (1) ) .


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der tales i opgaven om punktet (1 ; f(1)) , ikke (1 ; 1) . Man benytter forskriften for f(x) til at beregne f(1) .


Skriv et svar til: Differential og vandratte tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.