Matematik

du kender to ubekendte

28. august 2013 af eray (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har ligningen hvor jeg skal finde x, som jeg har fundet, men jeg har lidt problemer med at finde y, jeg ved godt hvordan med at indsætte x ind og isolere y, men jeg ved sgu ikke hvordan det kommer til at se ud.. 

2x + y = 5 og 3x + 2y = 8
Vi ganger venstre side med 2:
4x+2y=10 og 3x+2y=8 vi reducere den nu:
4x+2y=10
3x + 2y=8
X= 2. 2 indsættes på x's plads i ligningen

 

x – 3y = -7 og 2x – 3y = -8 Og den her sys jeg er meget svær da jeg ikke helt ved hvordan man finder x, man ganger med 2 på begge sider, og så går jeg i stå?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2013 af LubDub (Slettet)

du kan benytte substitutionsmetoden

                                    2x + y = 5        ..      3x + 2y = 0

                                    y = 5 - 2x  (I)    ..      3x + 2y = 0  (II)

(I) indsættes i (II)

                                           3x + 2·(5-2x) = 0

                                           3x + 10 - 4x = 0

                                           -x = -10

                                            x = 10

nu kan y findes ved at indsætte x = 10 i (I)

             


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. august 2013 af PeterValberg

#1 x=10 er ikke korrekt (du er kommet til at skrive 0 i stedet for 8 i ligning 2)

#0 x = 2 er korrekt

omskriv den ene ligning, - fx:

2x + y = 5   ⇔   y = 5 - 2x

indsæt nu x = 2 og bestem y

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2013 af LubDub (Slettet)

#1

du kan benytte substitutionsmetoden

                                    2x + y = 5        ..      3x + 2y = 8

                                    y = 5 - 2x  (I)    ..      3x + 2y = 8  (II)

(I) indsættes i (II)

                                           3x + 2·(5-2x) = 8

                                           3x + 10 - 4x = 8

                                           -x = -2

                                            x = 2

nu kan y findes ved at indsætte x = 2 i (I)


Svar #4
28. august 2013 af eray (Slettet)

LubDub det er det jeg har svært ved, jeg ved ikkke hvordan det skal se ud


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2013 af LubDub (Slettet)

#4

nu kan y findes ved at indsætte x = 2 i (I)

      y = 5 - 2x = 5 - 2·2 = 1


Skriv et svar til: du kender to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.