Matematik

Fortkort brøk med kvadratsætninger

08. september 2013 af EdwardNygma (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået stillet en opgave hvori jeg skal reducere en brøk ved hjælp af kvadratsætningerne og ville lige høre om I herinde er enige i, hvad jeg er nået frem til. 
Brøken hed fra start: (x^2 + 2xy + y^2)(x^2 - 2xy + y^2) / (x^2 - y^2)^2
Jeg har så lavet den om til først: ((x+y)^2)((x-y)^2) / (x^2 - y^2)^2
Men så kommer jeg i tvivl om man kan gøre det som jeg så har gjort, nu har jeg nemlig sagt at hvis ovenstående er sandt så passer det også at 
((x+y)(x+y))(x^2+y^2+2xy) / (x^2+y^2-2xy)(x^2+y^2+xy) (Hvor x^2 +y^2+xy) er sat udenfor parentesen i nævneren. Derfor kan vi strege ud så der står: 
((x+y)(x+y))/ (x^2+y^2+xy) Kan man det? Og i så fald kan man forkort den mere herfra?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. september 2013 af peter lind

Det du skriver fra den 3. sidste linje ser meget mærkeligt ud. Det sidste er i hvert fald forkert. Du skal omskrive nævneren ved brug af x2-y2 = (x-y)(x+y)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Brug kvadratsætningen om "To tals sum gange samme to tals differens..." på nævneren

 ((x+y)^2)((x-y)^2) / (x^2 - y^2)^2

og forkort tilsidst med (x+y)

Pas på at vende dine parenteser den rigtige vej :-)
 


Svar #3
08. september 2013 af EdwardNygma (Slettet)

Men hvis jeg så får ((x+y)^2)((x-y)^2) / ((x+y)(x-y))^2 ved at bruge den 3. kvadratsætning, hvor vil du så have at jeg skal forkorte med (x+y)? For, sådan som jeg har forstået det kan man vel ikke bare fjerne det inde fra en parentes der står i anden uden at opløfte den parentes først?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. september 2013 af peter lind

Det kan du godt. Hvis du kalder x+y=a og x-y=b bliver det til a2*b2/(a*b)2 Nu bliver det forhåbentlig nemmere at se resultatet


Svar #5
08. september 2013 af EdwardNygma (Slettet)

Men hvis man gør det, så hedder den jo a^2 * b^2 / (a*b)(a*b) så der er vel ingen led der går op med hinanden? Eller har jeg forstået det forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Bemærk, at (a·b)(a·b) = a2·b2 .


Svar #7
08. september 2013 af EdwardNygma (Slettet)

(a*b)(a*b) er vel lig a^2*b^2*2ab? Eller har jeg misset noget vigtigt i vores forklaringer?


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. september 2013 af peter lind

Du har mistet noget meget vigtigt i din formelsamling. Det dobbelte produkt kommer ind hvis der er tal om en sum eller differens der kvadreres ikke når der multipliceres. Sætningen i #6 er korrekt


Svar #9
08. september 2013 af EdwardNygma (Slettet)

#8, men hvis den er korrekt, så går det hele ud til 1 over 1, og det kan vel ikke passe i forhold til den oprindelige brøk? Hvis man i den oprindelige brøk havde sat tal ind på x's og y's plads ville man have fået noget der ihvertfald ikke går ud til 1 over 1? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. september 2013 af peter lind

Du kan da prøve at sætte nogle værdier for x og y ind og se om det passer. Hvis du bruger et regneark kan du meget hurtigt afprøve en masse værdier


Skriv et svar til: Fortkort brøk med kvadratsætninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.