Matematik

Brøker

14. september 2013 af simonpedersenbrow (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg kom til at tænke på hvordan det er man forkorter brøker, jeg husker det som i eksemplet nedenunder:

(Skråstreg benyttes til at illustrere brøken)

Hvis vi har 10/6, så ville jeg halvere begge tal så brøken hed 5/3 og nu har vi tallet 5 som ikke kan halveres til et helt tal og derfor kan brøken ikke forkortes mere... Hvis dette er korrekt, vil det så sige at brøken 23/21 ikke kan forkortes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2013 af SuneChr

Man opløser tæller og nævner i primfaktorer. Dernæst forkortes de fælles primfaktorer i tæller og nævner.
23/21 = 23/3·7  kan derfor ikke forkortes, da hverken 3 eller 7 går op i 23.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man forkorter en brøk ved at dividere tæller og nævner med det samme tal. Derved ændres brøkens værdi ikke. 

I eksemplet med 10/6 indeholder bå tæller og nævner faktoren 2, der så kan forkortes væk.

Brøken 23/21 kan ikke forkortes, da tæller og nævner ikke har nogen fælles faktorer (23 er et primtal).


Svar #3
14. september 2013 af simonpedersenbrow (Slettet)

Kan du vise hvordan du opløser tæller og nævner i primafaktorer osv?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2013 af Chrystine (Slettet)

Man finder ud af hvilke tal der går op i tælleren, og hvilke tal der går op i nævneren.
Det viser sig, at det er nok at prøve med primtallene (fordi alle andre tal kan skrives som produkt af primtal).

Man kan prøve fra en ende af:
Går 2 op? (2 går op i et tal, hvis tallet er lige)
Går 3 op? (3 går op i et tal, hvis 3 går op i tværsummen)
4 er ikke et primtal (2*2=4)
Går 5 op? (5 går op i tal, der ender på 0 eller 5)
6 er ikke et primtal (2*3=6)
Går 7 op? Skriv 7-tabellen op indtil du når tallet eller derover.
Osv.

Det er nok at prøve med primtal op til kvadratroden af tallet.


Når man har fundet et tal, som går op i tæller (eller nævner),
foretager man divisionen,
og gør det samme ved de fremkomne tal, indtil man kun har primtal.

Eksempel: Tallet 68.
2 går op i 68  (68 er lige)
68 = 2 * 34    (fordi 68:2=34)

2 går op i 34   (34 er lige)
68 = 2*2*17    (34:2=17)

17 er et primtal.

Tallet 68 opløst i primfaktorer er 2*2*17.


Til sidst ser man, om tæller og nævner har nogle ens faktorer, og dem forkorter man ud.


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.