Matematik

Tangent

15. september 2013 af mimok (Slettet)

Hej. Jeg har fået lidt problemer med denne opgave, jeg har søgt efter lign. opgaver her på SP, men jeg har ikke rigtig forstået, hvordan opgaven skal løses, opgaven lyder:

En funktion f er bestemt ved

f(x) = (x-3)2

Tangenten til grafen for f i punktet P(a,f(a)) skærer koordinatsystemets akser i punkterne Q og R, når 0<a<3.

b) Bestem koordinatsættet til hvert af punkterne Q og R udtrykt ved a.

Så hvidt jeg har forstået skal tangentligningen af gøre, men jeg kan ikke helt gennemskue det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2013 af mathon

…bestem tangentligning i P(a,f(a))

                 y = f '(a)•(x-a) + f(a)


Svar #2
15. september 2013 af mimok (Slettet)

y=2(a-3)(x-a)+(a-3)2

Hvad skal jeg så gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. september 2013 af mathon

       y = 2(a-3)x + (9-a2)

   skæring med x-aksen kræver  y = 0

                             0 = 2(a-3)x + (9-a2)                     løs med hensyn til x udtrykt i a

.                                                                                                                                                       0 < a < 3

   skæring med y-aksen kræver  x = 0

                             y = 2(a-3)•0 + (9-a2)                     løs med hensyn til y udtrykt i a


Svar #4
15. september 2013 af mimok (Slettet)

For y=0
Får jeg:
a=2*x-3  og a=3

Er det så Q(0,2*x-3) el. Q(0,3)?

For x=0
Får jeg:

a=-√(9-y)  og a=√(9-y)

R(0,-√(9-y)) eller R(0,√(9-y))


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2013 af mathon

       y = 2(a-3)x + (9-a2)

   skæring med x-aksen kræver  y = 0

                             0 = 2(a-3)x + (9-a2)                     løs med hensyn til x udtrykt i a

                             x = (a+3)/2

    hvoraf
                          Q = ((a+3)/2;0)                   

.                                                                                                                                                       0 < a < 3

   skæring med y-aksen kræver  x = 0

                             y = 2(a-3)•0 + (9-a2)                     løs med hensyn til y udtrykt i a

                             y = 9-a2

    hvoraf
                          R = (0;9-a2)                   


Svar #6
15. september 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.