Matematik

Funktionsforskrift

23. september 2013 af AlexKlug (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej
Hvordan kan jeg finder funktionsforskriften, når jeg har givende oplysninger:

Koordinater i punkter:

C:  (14;3)
B:  (8;4.00086)

Samtidig ved jeg at hvis man tegner en tangent i punktet B, så har tangenten en hældning på 0.5001075.

Ved virkelig ikke hvordan jeg skal komme videre!

Har vedhæftet sættet hvis det skulle være til nogen hjælp. Det er opgave a. Hældningen og de to punkter har jeg selv regnet mig frem til.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen skal gå gennem de to punkter B og C, og den skal gå glat over i linestykket AB, så tangenten i B skal have samme hældning som linestykket AB.


Svar #2
23. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

ja .. og den fik jeg til 0.5001075 .. men hvordan kom jeg tættere på en funktionsforskrift af den grund? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Forskriften for parabelbuen har formen ax2 + bx + c .

Benyt koordinaterne for de to punkter B og C samt oplysningen om tangenthældningen i B til at opstille tre ligninger, hvoraf a, b og c kan bestemmes.


Svar #4
23. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Vil det sige at ligningerne kommer til at se således ud?:

Punkt B:
4.00086=a*82+b*8+c

Punkt C:
3=a142+b*14+c

Tangethældning i punkt B:
4.00086=0.5001075*82+b*8+c

Eller skal den sidste skrives anderledes op?


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

De to første ligninger er korrekte.

Ved tangenthældningen har man f(x) = ax2 + bx + c , og dermed f '(x) = 2ax + b . Man har så

f '(8) = tan(26,57º) .


Svar #6
23. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

men skal den så ikke integreres før jeg kan regne den ud som 3 ligninger med 3 ubekendte? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Integreres?? Nej, hvorfor det? Man får ligningen

2a·8 + b =  tan(26,57º)


Svar #8
23. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

hmmm
Jeg har prøvet at sætte den ligning ind i Maple, men den giver noget der ikke helt kan passe .. 
Toppunktet på den graf jeg får hvis jeg skriver mine resultater ind der, er omkring 16 .. men i opgaven skal det være omkring 4,5, hvis man kigger på tegningen fra opgaven :)

Har jeg gjort noget forkert i de 3 ligninger med 3 ubekendte?
Har vedhæftet den.

Vedhæftet fil:Graf.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #9
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Dit ligningssystem er tilsyneladende korrekt, men din løsning er forkert.

Man har ligningssystemet

I:     64a + 8b + c = 8·tan(26,57º)
II:  196a + 14b + c = 3
III    16a + b = tan(26,57º)

Trækker man I fra II, får man

132a + 6b = 3 - 8·tan(26,57º), og ganger man III med 6, har man
  96a + 6b = 6·tan(26,57º) ,

hvoraf

36a = 3 - 14·tan(26,57º) , eller

a = (3 - 14·tan(26,57º)) / 36 = -0,11115

Dernæst fås

b = tan(26,57º) - 16a = 2,278558

og endelig

c = 3 - 196a -14b = -7,1138 .

Toppunktet er her xT = 10,24964 , yT = 4,563394 .


Svar #10
23. september 2013 af AlexKlug (Slettet)

Tusind tak for hjælpen ! 
Nu forstår jeg det endelig ! :)


Skriv et svar til: Funktionsforskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.