Matematik

injektion

30. september 2013 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

For mængden

{a^2+b^2, a,b til hører de rationale tal}

Er det så korrekt at skrive at funktionen f:

f(a^2+b^2)=lal+lbl

er en injektion? Jeg har sat numerisk tegn for at f er veldefineret.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan ikke definere en funktion på den måde. Er der tale om en funktion af een eller to variable?

Hvordan er din mængde defineret?


Svar #2
30. september 2013 af arto460 (Slettet)

f er defineret på alle tal i mængden {a^2+b^2, a,b tilhører de rationale tal} og er vel en funktion af både a og b. Hvorfor er det ikke lovligt? Det svarer vel til at lave en restriktion af R^2 til de rationale talpar, men det ændrer vel ikke ved at f er en funktion af to variable og er veldefineret? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo ikke klart fra det du skriver, om der er tale om en mængde af talpar (a,b) , eller af tal r, der er en sum af tal a2 og b2 , hvor a og b er rationale tal.

Prøv at skrive det ordentligt op.


Svar #4
30. september 2013 af arto460 (Slettet)

hmm du har ret. Jeg kan ikke rigtig skrive det op ordentligt. Men er det ikke muligt at definere en funktion f, som afbilder bijektivt mellem mængden:
{a^2+b^2 ∈ R, a,b ∈Q} og {a+b ∈ R, a,b ∈Q} på en eller anden måde? Hvordan skal det skrives op? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg forstår stadig ikke, hvad du mener med de mængder.

En mængde skrives normalt på formen

{ m ∈ M | p(m) }

Prøv at skrive dine mængder på den form.


Svar #6
01. oktober 2013 af arto460 (Slettet)

{a2+bl a,b ∈ Q}
{a+b l a,b ∈ Q}

:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Sådan kan man ikke skrive en mængde op. Se formen i #5. Man angiver, hvorfra elementerne skal tages, og så angiver man et udvalgskriterium

{ m ∈ M | p(m) }

for eksempel

{ (x,y) ∈ R2 | x2 + y2 ≤ 1 }

Er dine mængder delmængder af Q eller af Q2 ?


Svar #8
01. oktober 2013 af arto460 (Slettet)

Jeg er ked af det, men i min bog står mængderne altså som i 6#. Læst siger det vel mængden af reelle tal, som kan skrives på formen a^2+b^2, hvor a og b er rationale tal. Ville gerne skrive pænere, men det er sådan de står.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det skriver man så således

M1 = { r ∈ R | ∃ a,b ∈ Q: r = a2+b2 },

M2 = { r ∈ R | ∃ a,b ∈ Q: r = a+b } = Q


Skriv et svar til: injektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.