Matematik

sansynlighed

01. november 2005 af hashkid (Slettet)
Hej vil hører om der er nogle der kan hjælpe mig med denne opg.

På en virksomhed med 100 medarbejdere udtages tilfældig 2 medarbejdere til en særlig opgave. Udvægelsen foregår ved lodtrækning, hvor alle har samme sandsynlihed for at blive valgt.
Netop 3 af de 100 medarbejdere er værkførere.

a) bregn sandsynligheden for, at ingen er værkførere.

b) sandsynligheden for at mindst en er værkfører.

c) netop n af de 100 medarbejdere er kvinder.

d) bestem undtryk ved n, sandsynligheden for, at mindst en af kvinderne udtages.

e) bestem det mindste tal n, for hvilket sandsynligheden er større end en halv.

altså jeg er ret meget væk her. men har tænkt over om man kunne:
(antal gunstige(k(n,r))/antal mulige(k(n,r))
eller hvordan skal der gøres??
på forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2005 af fixer (Slettet)

Kombinatorik kan anvendes som foreslået.

a) Hændelsen

A : ingen af de 2 udtagen er værkfører

må indtræffe med sandsynligheden

P(A) = K(97,2)/K(100,2) (*)

thi de to udvalgte skal udvælges blandt de 97 ikke-værkfører hvilket kan gøres på K(97,2) måder ud af ialt K(100,2) måder at udtage 2 tilfældige på.

Alternativt kan man ræsonnere som følger. Den første, der udvælges, kan vælges blandt 100 personer. Der er netop 97 ikke-værkførere. Sandsynligheden for at vælge en ikke-værkfører er da 97/100. Der resterer nu 99 personer og stadigt tre værkfører, altså 96 ikke-værkfører. Sandsynligheden for at udtage een af disse i andet udtræk er derfor 96/99. Sandsynligheden for at begge disse hændelser indtræffer er produktet af sandsynligheden for begge hændelser, altså (97*96)/(100*99). Dette er det samme som (*)

b) Sandsynligheden for hændelsen

B : mindst een af de udtagne er værkfører

må have sandsynligheden

P(B) = 1-P(A)

thi P(A) + P(B) = 1.

c) Dette er ikke et spørgsmål men en oplysning til spørgsmål d.

d) Lad der være givet hændelserne

C : begge udtagne er mænd
D : mindst een af de udtagne er kvinde

Der må så gælde P(C)+P(D)=1 eller

P(D) = 1-P(C)

P(C) findes som i spm (a) som

P(C) = K(100-n,2)/K(100,2)

idet de to udtagne skal vælges blandt de 100-n mænd.

e) Klarer du selv-

Svar #2
02. november 2005 af hashkid (Slettet)

mange tak for hjælpen.
men med hensyn til:

d) Lad der være givet hændelserne

C : begge udtagne er mænd
D : mindst een af de udtagne er kvinde

Der må så gælde P(C)+P(D)=1 eller

P(D) = 1-P(C)

P(C) findes som i spm (a) som

P(C) = K(100-n,2)/K(100,2)

kan jeg ikke indse hvordan jeg for udtrykt sansynligheden ved n.
kan kun komme fremtil:

P(D) = 1- K(100-n,2)/K(100,2)

og det kan jeg jo ikke rigtig bruge til så meget!

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2005 af fixer (Slettet)

#2
Udnyt at

K(n,r) = n!/((n-r)!r!)

Svar #4
02. november 2005 af hashkid (Slettet)

sys jeg heller ikke giver så meget:

P(D)= 1 - ((100-n)!/(2!((100-n)-2)!))/4950

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2005 af fixer (Slettet)

Du skal jo også anvende definitionen på fakultet. Der må gælde at

K(100-n,2)= (100-n)!/((100-n-2)!2!) =

(100-n)(100-n-1)(100-n-2)!/((100-n-2)!2!)

og så skulle resten give sig selv

Svar #6
03. november 2005 af hashkid (Slettet)

hmm okay.. så simplet er det ikk helt for mig, men:

(100-n)(100-n-1)(100-n-2)!/((100-n-2)!2!)

<=>

(100-n)*(100-n-1)!/2

men hvad så??

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2005 af fixer (Slettet)

#6 Det er nu heller ikke helt korrekt. Vi har

K(100-n,2) = (100-n)(100-n-1)(100-n-2)!/((100-n-2)!2!) <=>

K(100-n,2) = (100-n)(100-n-1)/2

Desuden vides at

K(100,2) = 100!/(98!2!) = 100*99/2

Så vender du tilbage til dit eget indlæg #4 og ser at

P(D)=p(n)=1-K(100-n,2)/K(100,2) =

1-(100-n)(100-n-1)/2/(100*99/2) =

1-(100-n)(100-n-1)/9900

hvilket er den funktion der efterspørges i spørgsmål d. Du kan kontrollere p(n) i et specialtilfælde. Du kan f.eks. antage at der er netop tre kvinder (n=3) og at det netop er de tre kvinder der er værkførere. Så skal p(3) være lig svaret på spm (b).

Det sidste spørgsmål løses ved at betragte uligheden

p(n) > ½

Skriv et svar til: sansynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.