Dansk

Fortællerteknik - to fortællere

07. oktober 2013 af EmilieBN (Slettet)

Kan man godt både have en homodiegetisk og hetrodiegtisk fortæller i en historie? :-) 

Jeg læser en historie, hvor det er meget tanker og "jeg, jeg, jeg og jeg", men der står også "hun gjorde det" om jeg-fortælleren. 

Jeg håber I forstår. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2013 af 123434 (Slettet)

http://www.teksten-og-ordet.dk/dansk/roman.htm

"

Niveau heterodiegetisk = på et andet niveau end nulniveau homodiegetisk = på samme niveau som nulniveau, dvs. på nulniveau
Tilstedeværelse    
extradiegetisk = ikke tilstede som person i fortællingen alvidende fortæller retrospektiv fortæller
intradiegetisk = tilstede som person i fortællingen Piloten i 'Den lille prins' jeg-fortæller

jeg = person : autodiegetisk


 

Så kan der også være en skjult fortæller: ingen direkte tegn på en fortællerinstans, men han ses i noter, kommentarer og lignende.

At være en extradiegetisk fortæller betyder, at han står uden for fortællingen, diskursens nulniveau; han kan altså være rammefortæller.

Den extradiegetisk-heterodiegetiske fortæller befinder sig som person uden for selve begivenhedernes handling, historien og uden for fortællingens nulniveau. Han er ingen person i handlingen. Det svarer til den alvidende fortæller.

Den extradiegetisk-homodiegetiske fortæller befinder sig inden for fortællingen, diskursen, men deltager ikke som person i de begivenheder, der fortælles om (= historien); han kaldes her retrospektiv fortæller.

Den intradiegetisk-heterodiegetiske fortæller er som person med i historien, begivenhedernes gang, men han er ikke med i selve fortællingens nulniveau. I børnebøger er denne type sjælden, fx. piloten i 'Den lille prins', men i voksenbøger er det en meget almindelig type.

Den intradiegetisk-homodiegetiske fortæller er med som person i historien og med i fortællingens nulniveau. Det er den typiske jeg-fortæller.

Den autodiegetiske fortæller er den homodiegetiske fortæller, der fortæller sin egen historie og er værkets hovedperson.

Resumé:

En extradiegetisk fortæller er ikke med som person i begivenhederne, en intradiegetisk fortæller er med som person i begivenhederne. Som fortæller er han under alle omstændigheder med i fortælleakten, fortællingen af begivenhederne, siden det er ham, der fortæller tingene for os som læsere. Han kan så stå uden for begivenhedernes gang og fortælle fra et højere eller lavere plan om dem, så er han heterodiegetisk, eller han kan være med på samme plan, midt i begivenhederne og fortælle læserne om dem, så er han homodiegetisk. Hvis han fortæller om sine egen begivenheder, dvs. sit eget liv, er han autodiegetisk, dvs. jeg-fortælleren, der fortæller om sit eget liv."


Skriv et svar til: Fortællerteknik - to fortællere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.