Idræt

Spørgsmål til idrætsrapport

08. oktober 2013 af nath0733 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg er igang med at skrive en idrætsrapport og har fået udleveret denne tekst:

Peter har spillet på Glostrups U-18 hold – et hold, hvor der blev hygget meget til den ugentlige træning og hvor han var klart bedre end resten af holdets spillere. Han er en teknisk dygtig midtbanespiller, 17 år, 190 cm høj, vejer 85 kg og har et kondital på 41.

Han er flyttet til eliteklubben Brøndby. Det er et godt hold, som træner 4 gange om ugen og spiller kampe i den højeste nationale række. Forleden dag lavede holdet en yoyo-udholdenhedsinterval test, hvor Peter fik målt det dårligste kondital i den øvrige trup, som havde kondital på 50 og derover. På den bagrund har træneren ikke udtaget ham til den næste kamp.

Et af spørgsmålene lyder således: Hvordan er Peters fysiske form i forhold til den resterende trup?   

Udover det skal jeg redegøre uddybende for sammenhængen mellem puls, slagvolumen og minutvolumen. Er der nogle der kan forklare mig, hvad sammenhængen er?


Det ville være en stor hjælp, hvis nogle vidste dette. Tusind tak på forhånd! :)

- Nathja


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2013 af CNLCNL (Slettet)

For at præstere godt i aerobe processer, må man mestre to grene: Aerob effekt- og kapacitet, også kendt som henholdsvis maksimal iltoptagelse og udholdenhed.

Aerob effekt (Maksimal iltoptagelse) måles i liter ilt pr. minut, altså hvor mange liter ilt kroppen maksimalt kan optage pr. minut.

Den maksimale iltoptagelse = maksimal iltoptagelse i liter/minut

Man kan også medtage: pr. kilo legemsvægt, hvilket trækker den længere over i konditalsgenren. Altså:

Kondital = maksimal iltoptagelse i ml ilt/(minut * kg)

Pga. menneskets lille hjerte har man bevist, at musklerne egentlig kan kapere mere ilt, end hvad hjertet og kredsløbet kan præstere på en vis tid. Dog er de højest målte maksimale iltoptagelser hos mennesket på 6-7 liter/O2 . Da lungerne- eller musklerne ikke er nogen begrænsning for iltoptagelsen, ser man at minutvolumen vil være proportional med iltoptagelsen.

Præcis hvad menneskets hjerte kan præstere afspejles i maksimalpulsen, der er:

Maksimalpulsen = 208 – (0,7 * alder)

Og ved minutvolumen:

Minutvolumen = puls * slagvolumen

Ud fra disse formler kan man se, at maksimalpulsen ikke ændres i takt med træning, men afgøres af alder. Minutvolumen kan optrænes, da det er volumen af blod, der pumpes ud fra hjertet pr. sammentrækning, altså slagvolumen, ganget med pulsen. Derfor volumen, der strømmer gennem kredsløbet pr. minut.

Slagvolumen kan trænes markant, endda fordobles. Denne slagvolumen er nogenlunde konstant, mens pulsen varierer i takt med arbejdsintensitet. Når pulsen stiger vil minutvolumen også stige lineært med iltoptagelse. Minutvolumen hos utrænede ligger ca. på 15-25 l/min, og kan som tidligere nævnt fordobles ved træning af slagvolumen, dog ikke via pulsen, da maksimalpulsen jo er nogenlunde ens hos alle.

Den laveste puls man kan opnå i levende tilstand, er hvilepulsen. Hvilepulsen er normalt på 60-70 slag/min hos utrænede, mens trænede kan få den ned på 40-50 slag/min, pga. deres større slagvolumen. Pulsen stiger med arbejdsintensitet, mens maksimalpulsen er defineret i ovenstående formel. 


Skriv et svar til: Spørgsmål til idrætsrapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.