Matematik

trigonometriske funktioner

09. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg skal lave denne opgave. Jeg var der ikke den første del af skoleåret, så derfor har jeg ikke helt styr på det med trigonometriske funktioner, så håber at I kan hjælpe.
Vedrørende opgaven tænkte jeg på om der er nogle formler man kan bruge eller om det bare er ren aflæsning af graften?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af mathon

a.
              den største cosinusværdi er 1
hvorfor
             fmax(t) = 17,5 + 5,2•1 = 22,7º


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2013 af mathon

b.
                                             t - 12
                 cos(0) = 1 = cos(------- •2π)         for hvilken t-værdi bliver brøken lig med 0  ?
                                              24

                     
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2013 af mathon

c.
           indsæt t = 8

d.
          løs
                 f(t) = 20

e.
          løs
                 f(t) < 16


  


Svar #4
09. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Bruger den del formel fordi du kan se det ud fra funktionen eller er der en anden grund
f(t) = 17.5 + 5.2cos((t - 12) / 24 2 π)


Svar #5
09. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#3
 

c.
           indsæt t = 8

d.
          løs
                 f(t) = 20

e.
          løs
                 f(t) < 16


  

Mange tak


Svar #6
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

opg. c
c =8

hvis jeg gør det for jeg svaret til 22,699, men i facit står at svaret er 20,1
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#6               

opg. c
t =8         

     f(8) = 17,5 + 5,2•cos( ((8 - 12) / 24) • 2π )

           = 17,5 + 5,2•cos(- (1/6) •  2π)

           = 17,5 + 5,2•cos(- π/3)

           = 17,5 + 5,2•(1/2)

           = 17,5 + 2,6

           = 20,1


Svar #8
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Er det en ligning eller bare en udregning?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#8

    det er en besvarelse af opg. c - altså en beregning af f(8)


Svar #10
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

så jeg kan ikke sætte disse ⇔ imellem hver mellemregning?


Svar #11
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

brug bare lighedstegn :)


Svar #13
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Har lige det sidste spørgsmål som jeg håber nogle vil hjælpe med:

Jeg har problemer med opgave d:

Har prøvet, men der er et eller andet som er forkert, men kan ikke lige gennemskue det. Håber én af jer er dygtigte til at se det:

20 = 17,5 + 5,2•cos( ((t - 12) / 24) • 2π )
erstatter (t - 12) / 24• 2π) med u
20 = 17,5 + 5,2 · cos(u)
20-17,5 = 5,2 ·cos(u)
(20-17,5)/5,2 = cos(u)
cos^-1((20-17,5)/5,2) = u
u = 1,069


u = 2π-1,069 = 5,213

(t - 12) / 24) • 2π = 1,069
(t - 12) / 24) = 1,069/2π
(t - 12)  = 1,069/2π ·24
t  = 1,069/2π ·24 +12
t = 16,08


V

(t - 12) / 24) • 2π = 5,213
(t - 12) / 24) = 5,213/2π
(t - 12)  = 5,213/2π ·24
t  = 5,213/2π ·24 +12
t = 31,9


I facit står at svarene er 16,05 og 7.55, men jeg får svarene til 16,08 og 31,9


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Træk 24 fra din løsning 31,9, så fås 7,915 som den anden løsning. Dine værdier er i timer (med decimaldele). Omregn dem til klokkeslet (timer og minutter), så passer de med facit.


Svar #15
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Mange, mange tusinde gange tak!

Jeg har lige et par urtige spørgsmål:

1) Hvorfor trækker man 24 fra 31,9?

2)
31,9 - 24 = 7,9

men hvis jeg omregner det til klokkeslet bliver det da ikke 7,55


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Funktionens forskrift er jo periodisk med perioden 24 timer, og man søger løsninger i intervallet [0;24]. Derfor trækker man 24 timer fra for at lande i det interval.

7,915 timer = 7 timer + 0,915·60 min = 7 timer 54,9 min , der som klokkeslet skrives 7:55 .


Svar #17
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Jeg har lige et spørgsmål i e'eren får jeg t til t> 19.07 og t> 4,53. 
men det betyder jo at tiden er større end 19,06 og 4,52. I facit står der at tiden er mellem 19.06 og 4,52.


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man skal løse uligheden f(t) < 16 , dvs.

cos(u) < -1,5/5,2 , dvs

1,863 < u < 2π - 1,863 , eller

19,118 < t < 28.882 , dvs

19:07 < t < 24+4:53


Svar #19
10. oktober 2013 af samsamsamsam (Slettet)

Er denne måde så forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det er da helt logisk forkert stillet op, når man nu skal løse uligheden

f(t) < 16

Du begår også fejl ved blindt at antage, at cos(u) er en voksende funktion så uligheden bare bevares på tværs af en cosinusfunktion. Man skal se på enhedscirklen for at løse uligheden

cos(u) < -1,5/5,2

som det er gjort i #18.


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.