Matematik

Differentialligning

16. oktober 2013 af Parq

Hej... Jeg har en differentialligning her, jeg har svært ved at genkende:

Differentialligningen dL/dt = 0,4 L^1/2

Jeg tænker lidt eksponentiel vækst dL/dt = r*L ... men min differentialligning er opløftet i 1/2.

Nogen der har en ide?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2013 af peter lind

Brug separation af variable LdL = 0,4dt


Svar #2
16. oktober 2013 af Parq

Hmm, har bare altid tænk, at separation af de variable, kun benyttes når både "x" og "y" fremgår på begge sider af lighedstegnet.. Men det er vel forkert

Tak for hjælp! :)


Svar #3
16. oktober 2013 af Parq

Efter at jeg har rykket rundt for at opnå at få formen for en differentialligning, man løser vha. af separation af de variable, er jeg nået til at skulle tage integralet af L^-½ dL = 0,4dt og fået: 2 * √L = 2 * t / 5
2*t/ 5, har jeg udregnet på lommeregner, da jeg ikke forstår den ikke bare går ud så der står  L^-½ dL = 0..
Hvorfor er det, at det giver 2 * t / 5 ? hvilken regneregel gøres der brug af, for at opnå det?


Svar #4
16. oktober 2013 af Parq

har fundet ud af det: 0,4*t :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. oktober 2013 af peter lind

Din lommeregner giver ikke hele svaret. Der gælder at ∫adt = a*t+k  hvilket burde være velkendt og kan nemt eftervises ved at differentiere højre side. Jeg kan ikke se, hvorfor du tror. resultatet skulle blive 0


Svar #6
16. oktober 2013 af Parq

Det var også en fejl, mente der skulle stå 0,4t


Svar #7
16. oktober 2013 af Parq

Er nået frem til L = (0,16 t + c)^2 / 4

Her er facitlisten uenig med mig: L = (0,2t + c)^2


Svar #8
16. oktober 2013 af Parq

Det jeg har gjort er:

L^-1/2 * dL = 0,4 dt
∫L^-1/2 dl = ∫0,4 dt
2 * √L = 0,4 t + c
(2 * √L)^2 = (0,4 * t + c)^2
4L = (0,16 t + c)^2
L = (0,16 t + c)^2 / 4


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Din fejl er på højre side, linie 4 til 5.

(0,4 · t + c)2 er ikke lig med (0,16·t + c)2

Simplere er det at sige

2 · √L = 0,4 t + c , giver

√L = 0,2·t + c ,

hvorfor

L = (0,2·t + c)2


Svar #10
16. oktober 2013 af Parq

ahhh... okay tak for det!


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.