Tysk

Hjælp til forklaring af grammatikken

28. oktober 2013 af Miebendixh (Slettet) - Niveau: B-niveau

1) es gibt viele unzufriedene Ostdeutschen--> jeg ved godt at viele opfører sig som et tillægsord, hvilket unzufrieden skal være stærkt bøjet, men forstår ikke helt hvordan det kan være at Ostdeutschen ikke skal være stærktbøjet, men derimod svagt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2013 af Øvelsegørmester (Slettet)

#0

Hertil kan der gives en relativt simpel forklaring - det er, fordi visse substantiver bøjes adjektivistisk, heriblandt ordet "tysker", men "funktionær", "parlamentsmedlem", "tjenestemand/embedsmand" etc. 

dansk: "han er tysker" → tysk: "er ist ein Deutscher" (læg her mærke til, at substantivet bøjes svagt hér, og at det står i nominativ, og at genus er maskulinum.)

NB: Hvis man skal skrive om en af hunkøn, vil konstruktionen jo være:

dansk: "hun er tysker" → tysk: "sie ist eine Deutsche" (ligeledes bøjes substantivet svagt, det står i nominativ, men her er genus femininum.).

Vi ser lidt nærmere på sætningen:
"Es gibt viele unzufriedene Ostdeutschen"
  S    V   -------------------- AO -----------------

S = subjekt
V = verballed
AO = akkusativobjekt

I denne sammehæng skal du altså lægge mærke til ordet "tysker" (der jo står i pluralis), men også konstruktionen "es gibt", som bekendt kræver et akkusativobjekt, dvs. dets kasus er akkusativ, og der skal endelsen -en bagpå ordet "tysker".

Macht es Sinn?
 


Svar #2
29. oktober 2013 af Miebendixh (Slettet)

Det giver stadig ikke helt mening for mig. Som jeg forstår så skal det bøjes som Ostdeutsche i akkusativ flertal, idet der ikke er en bestemt artikel foran navneordet.


Svar #3
29. oktober 2013 af Miebendixh (Slettet)

Jeg forstår godt de andre sammenhænge som du gav eksempler for. Hvorfor skal det bøjes svagt, når der ikke er et bestemmelsesord foran?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2013 af Tyskfødt (Slettet)

Din sætning:  Es gibt viele unzufriedene Ostdeutschen

Starke Flexion (ohne Artikel) für Plural

  Nominativ -  Viele Deutsche haben ein Problem mit der Sprache
  Akkusativ  -  Ich habe im Ausland viele Deutsche getroffen. 
  Dativ - -  Nach dem Krieg haben die Amerikaner vielen Deutschen geholfen

   Genitiv -  Das Schicksal vieler Deutscher nach dem Krieg blieb ungeklärt

 
 


Svar #5
30. oktober 2013 af Miebendixh (Slettet)

Tusinde tak, det hjalp rigtigt meget!


Skriv et svar til: Hjælp til forklaring af grammatikken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.