Matematik

Vektorregning

30. oktober 2013 af snapplelack - Niveau: B-niveau

I et koordinatsystem med begyndelsespunkt O er der givet en cirkel c med centrum i C(10,0) og radius 6. Cirklen har to tangenter, som begge går gennem O(0,0) 

Bestem koordinatsættet til røringspunktet for hver af de to tangenter.. 

og i fasit bogen står der det skal give R1(32/5,24/5) og R2(32/5,24/5) 

ved ikke hvordan man gør.. nogen som vil hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2013 af mathon

cirklen
                                                     (x - a)2 + (y - b)2 = r2

har i røringspunktet Q(xo,yo)
tangenten 
                                                     (xo - a)(x - a) + (yo - b)(y - b) = r2
                                                  
hvor P(x,y) er et variablet punkt på tangenten.

                                  


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2013 af mathon

i anvendelse:

cirklen
                                                     (x - 10)2 + (y - 0)2 = 36

har i røringspunktet Q(xo,yo)
tangenten 
                                                     (xo - 10)(x - 10) + (yo - 0)(y - 0) = 36
                                                  
gennem (0,0)

   dvs
                                                     (xo - 10)(0 - 10) + (yo - 0)(0 - 0) = 36

                                                    10(xo - 10) = -36

                                                     xo = -(36/10) + 10 = -(36/10) + (100/10) = (64/10) = (32/5)
                                                   


                                                  
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2013 af mathon

cirkelligning:
                                          (xo - 10)2 + yo2 = 36

                                          yo = ±√(36 - (xo-10)2)

    hvoraf for xo = (32/5)
                                          yo = ±√(36 - ((32/5)-10)2)

                                          yo = ±√(36 - ((32/5)-(50/5))2)

                                          yo = ±√(36 - ((-18/5))2)

                                          yo = ±√(900/25) - (324/25))

                                          yo = ±√(576/25))

                                          yo = ±(24/5)

    hvoraf røringspunkterne:

                                          R1 = (32/5,-24/5)   og   R2 = (32/5,24/5)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også lade sig inspirere af opgavens overskrift. Lad cirklen have centrum i C og radius r. Tangenterne til cirklen udgår fra begyndelsespunktet O. Lad nu R være det ene røringspunkt, hvis koordinater vi søger.

Vi har nu

OR + RC = OC

hvor OR og RC er vinkelrette på hinanden, da tangenten til en cirkel står vinkelret på cirklens radius i røringspunktet. Da RC er en radius i cirklen, har vi

|RC| = r .

Da ORRC = 0 , har vi

|RC|2 = OCRC = r2 , og

|OR|2 = OCOR .

Trekant ORC er retvinklet, så vi har også

|OR|2 + |RC|2 = |OC|2 ,

eller

|OR|2 = OCOR = |OC|2 - |RC|2 = |OC|2 - r2 .

I trekant ORC nedfælder vi højden fra R p hypotenusen OC og kalder højdens fodpunkt H.

Vi har da, at OH er projektionen af vektor OR på vektor OC, dvs.

OH = OROC = (OROC/|OC|) OC/|OC| = (1 - (r/|OC|)2) OC .

Det ses også, at 

|OH| = (1 - (r/|OC|)2)·|OC| ,

og da trekant OHR er retvinklet, har vi

|RH|2 = |OR|2 - |OH|2 = |OC|2 - r2 -[ |OC|2 +r4/|OC|2 -2r2 ] = r2 - r4/|OC|2 = r2·(1 - (r/|OC|)2) .

Vi finder nu stedvektoren til et røringspunkt R ved

OR = OH ± |RHOC^/|OC|

      = (1 - (r/|OC|)2OC ± (r/|OC|)·(1 - (r/|OC|)2)1/2 OC^ .

I den pågældende opgave er OC = [10 ; 0] , OC^ = [0 ; 10] , r = 6, |OC| = 10 . Dermed er

r/|OC| = 6/10 = 3/5 ,

1 - (r/|OC|)2 = 1 - (3/5)2 = 16/25 , 

[ 1 - (r/|OC|)2 ]1/2 = 4/5 , og

(r/|OC|)·(1 - (r/|OC|)2)1/2 = (3/5)·(4/5) = 12/25 , så

OR = (16/25)·[10 ; 0] ± (12/25)·[0 ; 10] = [32/5 ; ±24/5]


Svar #5
30. oktober 2013 af snapplelack

Mange tak!

Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.