Dansk

essay

06. november 2013 af holcker3001 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hej 

her er et essay som jeg har lavet, ville spørge om der er nogle som kunne hjælpe mig med at rette den?

påforhånd tak 

hilsen Simon Andersen :-D

Essay om Ansvar

Ansvar er for mig noget med at tage stilling. Det kan være for et andet menneskes handlinger, eller overfor en selv. Det kan være, at en af mine venner er begyndt at ryge, hvilket er ren idioti, eller at han er begyndt at være ligeglad med sin skole, forstået på den måde at lektier ikke bliver lavet eller han bliver væk fra timerne. Så er det dér jeg skal tage ansvar som hans ven og fortælle ham ligeud, at han skal tage sig sammen, men det gør man ikke særlig tit fordi så er det muligt at jeg er irriterende. Men jeg bliver jo nødt til at tage ansvar for min ven og for personerne omkring mig.

Sørge for at de er velbefindende og glade. Derfor er det mit ansvar at hjælpe min ven, indtil han indser, at det han har gang i er selvdestruktion og han selv begynder at tage ansvar.

De voksnes Ansvar:

De voksne snakker om at børnene skal ansvar, men hvor meget ansvar tager de selv? Det er faktisk ikke specielt meget mere ansvar de tager. Det er jo bare på en anden måde. Voksne er sådan mere beskyttende og tænker hele tiden på om deres børn har det godt og hvordan de trives. De fleste børn tænker bare på at have det sjovt, og en gang imellem snakker de måske med, deres venner om der er noget galt. Jeg syntes det er svært at se på folk, om de er kede af noget, og derfor har jeg svært at hjælpe. Voksne er blevet ”modne”, hvis man kan sige det sådan. De ”tør” at sige tingene lige ud, som det er. F.eks. når man er barn, prøver man at fortælle ting på en anden måde. I nutidens Danmark handler det om at være ”cool”. Hvis man går i en gruppe, og skal et sted hen ser man så at 'lederen' går hen og stopper en slåskamp? Det gør man ikke for der er så meget pres fra gruppen, og hvis lederen gør det risikere han måske at blive udstødt eller der bliver snakket bag hans ryg. Sådan fungere det i hvert fald nogen steder.

Hverdags Ansvar:

Hvis en god ven var begyndt at drikke meget til en del fester og fik en kæreste, og begyndte at være meget sammen med hende og det vidste hans forældre så intet om, ville nogle så mene, at det er mit ansvar som ven, at fortælle forældrene det og andre ville mene, jeg skulle blande mig helt uden om. Personligt ville jeg nok ikke gøre noget ved det, så længe det ikke er mere alvorligt.

Hvis jeg sagde noget, ville jeg nok miste ham som ven. Men hvis han begyndte at tage stoffer eller drikke voldsomt, syntes jeg, det er mit ansvar at sige noget, selvom jeg nok højst sandsynligt ville miste ham som ven.

Familie Ansvar:

Jeg føler, jeg har et ansvar overfor min søster, da jeg er den ældste og derfor klogeste hvad angår livet. Det er mit ansvar at beskytte hende og hjælpe hende igennem livet. Ligesom det er vores forældres pligt at beskytte min søster og jeg og hjælpe os igennem livet. Men jeg skal hjælpe ham det sidste stykke, da jeg er tættere på ham end mine forældre. Det er ikke noget, vi har snakket om, men jeg synes det er min pligt. "Ingen forventer det af mig, men han er mit ansvar" sådan har jeg det i hvert fald.

Så er der det med at forældrene har et stort ansvar for en. De skal jo sørge for at man blive ordentligt opdraget, passer sin skole, går med rent tøj og sørge for at barnet kan få mad. Så er der det med skolen. Lærerne har et kæmpe ansvar, de har en masse at leve op til. De skal jo sørge for, at deres elever lærer en masse og bliver ”gode” rent socialt. Nogle lærer lever op til deres ansvar mens andre er ”pisse” ligeglade med børnenes fremtid, bare de får deres løn så de kan få fri.

Men det er skam godt Danmark har nogle ”overhoveder”, det er politikerne vi snakker om.

Politikkerne er dem, der tager mest ansvar i Danmark af det man kan ”se”. F.eks. en pige eller en dreng der går i 2. klasse, kan sagtens tage mere ansvar end en politikker, selvom han eller hun er med til at bestemme noget nyt hver dag. Det er bare et andet omfang. Men politikkerne bærer faktisk et kæmpe ansvar, for det nytter ikke noget de klokker i den.

Følelsen om Ansvaret:

Efter man har taget ansvar på en god måde, får man det godt med sig selv. Og efter en lang dag med en masse episoder, hvor man har taget ansvar, kan man have det godt med sig selv.


Skriv et svar til: essay

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.