Matematik

Logistisk vækst

07. november 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har problemer med den sidste del af en opgave, som lyder:

Bestem til differentialligningen den løsning f
dy/dx = y(10-5y)
om hvilken det gælder, at f(0)= 2/3

Jeg får:
f(x)=2/(1+2e-10x)

Jeg skal så bestemme koordinaterne til det punkt, som grafen for f er symmetrisk om, hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2013 af thenyouretoastmate (Slettet)

Hov hvor er din konstant? Har du en randbetingelse, der skal opfyldes?

Jeg satte konstanten lig 1, så det svarer til dit udtryk. Grafen for funktionen er symmetrisk i punktet y(0)=2/3.

Funktionen har ingen endelig min og maks værdi, men er asymtotisk og altså har vi y(x) -> 2 for x-> infinity ligesom y(x) ->0 for x -> -infinity. Det er derfor man overhoved kan sige den er symmetrisk! Jeg kender ikke den præcise mtode til at løse sådan en opgave men at plotte den virkede fint :P 


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Grafen for funktionen f(x) er ikke symmetrisk i punktet (0 , 2/3) , som det postuleres i #1.

Det er klart, at funktionen f(x) = 2/(1 + 2e-10x) er monotont voksende og værdimængden er intervallet ]0;2[ .

I opgaven skal man bestemme et x0, så at funktionen f(x)-1 er en ulige funktion omkring x0 , dvs. så at

f(x0-x) -1 = -(f(x0+x) -1) for alle x. Denne betingelse er nu

f(x0+x) = -f(x0-x) + 2 , dvs

2/(1 + 2e-10(x0+x)) = -2/(1 + 2e-10(x0-x)) + 2 , eller

e10x0 / (e10x0 + 2e-10x) = (-e10x0 + e10x0 + 2e10x) / (e10x0 + 2e10x) , eller

e10x0 / (e10x0 + 2e-10x) = 2 / (2 + e10x0·e-10x)

Vi ser, at denne ligning er opfyldt for alle x, hvis e10x0 = 2 , dvs.

x0 = ln(2) / 10 .

Grafen er altså ulige-symmetrisk omkring (x0 , 1) .


Skriv et svar til: Logistisk vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.