Dansk

Reportage, hjælp til grammatik,

12. november 2013 af Papegøje123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Folk skal blive inden døre, efter syreudslip på Salpeterfabrikken ved havnen. 
Af: Shahzad Shairzad

Søndag den 11/4 kl. 07.30 lød alarmen på Salpeterfabrikken, efter et stort udslip af salpetersyre. 
Beboerne i området er opfordret til at holde sig inden døre og lukke vinduerne da det er meget giftigt.  Politiet har sendt bud efter eksperter. 
Der gik panik i medarbejderne på fabrikken og alle løb forvirrede rundt. 
Brandvæsnet er i fuld gang med at stoppe de meget store flammer. Ambulancerne er også i gang. 51 ansatte på Salpeterfabrikken er skadet og 36 ansatte er besvimet. 
Ifølge eksperterne skyldes syreudslippet et hul på et rør, som eksploderede og pludselige opstod et flammehav.  

Havnen er spærret af for bådsejllads på grund af de farlige dampe. 
Dampene ligger som tunge skyer over byen, alle i byen opfordres til at holde sig inden døre, da der er en stor risiko for at indånde dampene, og besvime. 
Politiet meddelte klokken 09:25, at branden er slukket, og at de har afspærret området
Politiet har fundet ud af, at det ikke var et tilfælde, men den pågældende har gjort det med vilje. I flere timer har politiet og eksperterne prøvet, at finde ud af hvem der står bag denne forfærdelige tragedie. 
Senere på dagen ved 12 tiden har politiet fundet ud af, hvem der stod bag det.  Der er fundet fingeraftryk og de har også fundet ud af, at den mistænkte havde lavet et hul i røret med en skruetrækker. Politiet har i flere timer ledt i hele byen efter den mistænkte, som stod bag eksplosionen og syreudslippet. 
Han er efterlyst, med en dusør på 10.000 kr. 
Udsende: Kort sort hår, brune øjne, og han har fuldskæg på halsen og hagen (fipskæg) på hagen, og skægstubbe på kinderne og overlæben. Højde: 178 cm.  20år. 
Hvis du ser ham, skal du hurtigst muligt ringe til politiet på 112 og sige, man har set en efterlyst person. Husk også at sige hvor du har set ham. Evt. hvad klok. 

Tilskadekomne efter ulykken.  
Efter ulykken er 6 ansatte kommet alvorlig til skade, de ligger nu på Skejbys intensivafdeling. 
De er i livsfare, fordi de stod tættest på ulykken da det skete. Deres tilstand er meget kritisk, og deres pårørende er meget bekymret. 

De 36 ansatte som besvimede i ulykken er uden for livsfare, og har det fint. 
De 51 ansatte som var kommet til skade, 21 ud af de 51 havde brækket armen eller benet, resten af dem havde brændt sig lidt på armen eller ryggen men har det godt nu. 

Hvad er salpetersyre?
Salpetersyre (HNO3) er dog ofte guldbrun, det er en stærk syre, en meget stærk ætsende syre. Den dannes i naturen af kvælstofdioxid og vand.  Salpetersyre kan bruges til: Sprængstoffer, kunstgødning, iltningsmiddel for raketmotorer og m.m.    
Huden kan få nogle gullige pletter og brandsår i øjne. Ved at komme i nærkontakt med det eller hvis du rør syren. Så undgå helst at komme for tæt på eller rør det!

nogen ideer med hvad jeg ellers kunne skrive om.


Skriv et svar til: Reportage, hjælp til grammatik,

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.