Matematik

Integralregning med brøker

20. november 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Sidder i stort dilemma, da jeg bare ikke kan få de her brøker integreret... jeg har prøvet gang på gang ved at tjekke Ti-nspire men ved dog ikke hvad jeg gør galt.. håber der er nogen herinde som kan hjælpe mig.

∫(1+(tanx)^2)/(tanx) dx

∫((lnx)^6)/x dx , x>0

∫(x^2+1)/x dx

∫(x^2+1)/(x^2) dx

∫(x)/(x^2+1) dx 

De er alle uden hjælpemidler og sidder lidt pinlig over ikke at kunne løse nogle af dem da jeg simpelthen ikke ved hvad jeg skal gøre med brøkerne.. kan integrere nemt men ikke med brøker. Hvis nogle bare ville løse et par stykker og forklare hvad i gør vil min dag blive meget lysere!

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2013 af mathon

∫(1+tan2(x))/(tanx) dx =c

         sæt
                  u = tan(x)   og dermed   du = (1+tan2(x))dx

du har så
                          ∫ (1/tan(x))•((1+tan2(x))dx)  =  ∫ (1/u) du = ln(u) + k = ln(tan(x)) + k


Svar #2
20. november 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

Jeg er ikke helt med,  tan2(x) = (tanx)^2?

søger lidt forklaring til hvordan man fjerner brøken...

, ti-nspire får ∫(1+(tanx)^2)/(tanx) dx= ln(|(sin(x)|)/(|(cos(x)|)

kan vi eventuelt tage 2'eren step by step?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2013 af mathon

∫(ln(x))6/x dx     x > 0

∫(ln(x))6•((1/x)dx)     x > 0

sæt
                   u = ln(x)   og dermed   du = (1/x)dx
du har så
                    ∫(ln(x))6•((1/x)dx)  =  ∫ u6du = (1/7)•u7 + k =  (1/7)•(ln(x))7 + k


Svar #4
20. november 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

så du ophæver brøken ved hjælp af substitutions reglen! okay jeg laver lige 3eren, vil du ikke lige tjekke om det er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2013 af mathon

4)
       ∫(x2+1)/x2 dx = ∫(1 - (-1/x2)dx = x - (1/x) + k


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2013 af mathon

5)
      ∫(x)/(x2+1) dx = (1/2) • ∫(1/(x2+1)•(2xdx)

          sæt
                   u = x2+1   og dermed   du = 2xdx

du har så
                   (1/2) • ∫(1/(x2+1)•(2xdx) = (1/2) • ∫(1/u) du  =  (1/2) • ln(u) + k  =  (1/2)•ln(x2+1) + k
 


Svar #7
20. november 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

får 3eren til:

∫(x^2+1)/x dx = ∫1+ 1/x dx= x-(ln(x))+k

er det ikke rigtigt? og mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2013 af mathon

                               ∫(x2+1)/x dx  =  ∫(1+ (1/x)) dx  =  x + ln(x) + k


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7, #8

3)         ∫ (x2+1)/x dx  = ∫ (x + (1/x)) dx = x2/2 + ln(x) + k .


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. november 2013 af mathon

#9
            Ja


Svar #11
21. november 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

Ja hov stamfunktionen til x er jo 1/2 • x^2... Min fejl tak for hjælpen

Skriv et svar til: Integralregning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.