Matematik

Mat AB2 849 optimeringsopgave

28. november 2013 af nedernmenneske (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

I mat AB2 opgavebogen er der en opgave der lyder således:

Af et cirkulært stykke papir med en radius på 4 cm bortskæres et 'lagkagestykke' som vist på figuren til venstre (cirkel med bortskåret lagkagestykke), hvor x er længden langs cirklen. Ved at støde de to sider på 4 cm sammen, dannes en kegle (et kræmmerhus) som vist til højre. (en kegle med højden h, radius (af grundfladen r, og siden 4)

Bestem x så keglens rumfang bliver maksimalt; det kan evt. ske ved at besvare nednstående spørgsmål.

1) Vis, at omkredsen af den del af cirklen, der er tilbage, når 'lagkagestykket' er klippet væk, er 8pi-x

2) Gør rede for at 8pi-x=2pi*r, hvor det sidste er omkredsen af den virkel, der udgør keglens grundflade. Isoler derefter r.

3) Vis at h=kvrod(16-r^2)

4) En kegles rumfang K er bestemt ved formlen K =1/3*pi*r^2*h. Benyt formlen til at vise, at der for keglen på figuren gælder:

K= 1/3pi(4-(x/2pi))^2 * kvrod(16-(4-(x/2pi))^2)

5) Bestemt den x-værdi, der gør keglens rumfang K størst mulig.

Den første er jeg fint nok med på, altså at omkredsen af enhedscirklen er 2pi, og så er omkredsen af en cirkel med radius på 4=8pi, men her skal vi trække x fra, da vi skærer lagkagestykket væk. 

Nummer to er jeg også med på - 8pi-x er omkredsen af keglens grundflade, og en cirkels omkreds er 2pi*r - indtil vi skal isolere r, der går den galt for mig. 

Og så kan jeg ikke gennemskue resten.

Vedhæftet fil: mat AB2 849.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2013 af peter lind

3) Se på keglen med den retvinklede trekant til højre brug Pytagoras på den

4.indsæt resultatet fra spørgsmål 2 og 3 ind i rumfangsformlen


Skriv et svar til: Mat AB2 849 optimeringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.