Matematik

RSA-kryptering

11. december 2013 af snapplelack - Niveau: A-niveau

Vores gruppe er stødt på et problem. Opgaven lyder:

Bestem en hemmelig/privat nøgle ud fra primtallene 43 og 101.

Det har lykkedes os at bestemme både φ(n) og valgt e=25. Vi kan ikke finde ud af den private nøgle d og kunne rigtig godt tænke os, at se udregningerne.

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2013 af peter lind

Du kan bruge euklids udvidede algoritme.den finder den inverse hvis der altså er en invers. Du kan også bruge et regneark til at prøve alle muligheder  af


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2013 af PeterValberg

Du vælger altså et tal k samt to primtal p og q således at k og tallet (p-1)·(q-1) er indbyrdes primiske, - altså skal den største fælles divisor være 1 (check "Euklids algoritme" på nettet).

Produktet N = p·q samt k er din offentlige nøgle (husk ikke at afsløre p og q kun produktet N)

For at sende en krypteret besked til dig skal man:

Omdanne beskeden til et tal, lad os kalde det M

Kryptere det til C = M^k (mod N)  

For at dekryptere beskeden skal du:

bruge en nøgle d, der opfylder:  k·d = 1 (mod (p-1)·(q-1))

Dekryptere det til M = C^d (mod N)

Hvis e = 25 er det samme som k i ovenstående, så skal du løse ligningen:

k·d = 1 (mod (p-1)·(q-1))

hvor d er den hemmelige nøgle

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
11. december 2013 af snapplelack

Prøvede at sætte e=26 euklids algoritme og selvfølgelig φ=2400.

Resultatet fik vi til: Inverse til: 26 = 3877 (mod 4200). Ifølge div. online RSA-lommeregnere stemmer det ikke...


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2013 af PeterValberg

e = 25 du'r ikke da:

(p-1)(q-1) = (101-1)(43-1) = 4200 IKKE er indbyrdes primisk med e(k)=25

jeg vedhæfter et Excelregneark, som I kan bruge til bestemmelse af den hemmelige nøgle d 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:EUKLIDS_algoritme.xls

Svar #5
11. december 2013 af snapplelack

Vi har brugt dit regneark og testet det med en RSA-udregner. Kan ikke se hvad vi har gjort galt her... http://postimg.org/image/gyarzi41b/


Svar #6
11. december 2013 af snapplelack

Hov det var os som indsatte den forkerte n-værdi, som selvfølgelig skulle være 4343. Mellemregningen kunne jeg virkelig godt bruge hjælp til...  


Svar #7
12. december 2013 af snapplelack

?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. december 2013 af PeterValberg

kan du ikke sende mig jeres mellemregninger ?

[email protected]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
13. december 2013 af snapplelack

Hej

Har sendt en mail.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. december 2013 af PeterValberg

Prøv at kigge på denne video [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
13. december 2013 af snapplelack

Hej

Da φ(n)=(p-1)·(q-1)=2400 går jeg ud fra at jeg skal benytte dette tal, men ikke helt sikker?:

e=29  og  φ=2400   

4200=29*144+24

29=24*1+5

24=5*4+4

5=4*1+1

4=4*1+0

______________________________________________

1=5-4*1=5-4

  =5-(24-5*4)

  =  (går i stå herfra)


Skriv et svar til: RSA-kryptering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.