Matematik

RSA dekryptering

15. december 2013 af snapplelack - Niveau: A-niveau

Hvis den offentlige nøgle er lig:4343og29. Hvilken metode skal man så bruge til, at beregne resten, hvis tallet721 skal enkrypteres. Tallet bliver jo enormt.

721^29(mod4343)=???


Svar #1
15. december 2013 af snapplelack

Overskriften skulle hede enkryptering...


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2013 af Singlefyren (Slettet)

på dansk hedder det krypering og dekryptering.

Brug lommeregner: 

721^29(mod4343)= 671


Svar #3
15. december 2013 af snapplelack

tak for svaret. Men tænkte mellemregningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2013 af peter lind

En almindelig lommeregner kan ikke klare det direkte. 72129 er et tal på 83 cifre, som ikke kan være i en lommeregner. Man skal bruger at man i mellemregninger kan reducere  modulo 4343 og dermed bringe antal cifre ned i et håndterbar størrelse. Simplest er simpelthen gange sammen de 28 gange og reducere modulo 4343 i hver mellemregning. Det kan nemt gøres i et regneark . Lidt smartere er at bruge en algoriteme, hvor man foretager gentagne kvadreringe af det fremkomne tal. Først kvadrer man de 721 og reducerer modulo 4343 så man har 7212 mod 4343. Derefter kvadrerer man dette og reducerer. så har man 7214 modulo 4343 næste gang får man 7218 mod 4343 o.s.v


Svar #5
15. december 2013 af snapplelack

Hvis man skal dekryptere og siger 671^869mod4343..?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2013 af Singlefyren (Slettet)

Man kan bruge den algoritme som peter lind beskriver:

definer x=671

for a, 1, 869-1                    (gentages 868 gange)

definer x=mod(x*671, 4343)

endif

disp x

... som giver svaret 721


Svar #7
15. december 2013 af snapplelack

Hvilket program tastes det ind i?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2013 af Singlefyren (Slettet)

Det jeg skrev passer til TI lommeregner eller TI interactive. Definer skal dog skrives define uden r.

Du kan også bruge Excel:

skriv 671 i celle A1.

skriv =rest(A1*671;4343)  i A2

marker A2 ... træk den lille sorte prik i cellens nederste højre hjørne nedad, så den autoudfylder cellerne ned til A869.


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. december 2013 af peter lind

Her er en algoritme som nemt kan bruges i et regneark. Det er en modificeret udgave af en algoritme som bruges i praksis. i det følgende vil jeg underforstå at man efter hver beregning modificerer modulo n, hvor n her er 4343

Beregn

a      a2      a3      a4     a5     a6     a7     a8     a9

a10    a20   a30    a40   a50    a60   a70    a80   a90

a100  a200  a300  a400  a500  a600  a700 a800  a900

Den første række beregnes ved succesivt at gange med a og reducere modulo n

Den anden række undtagen første led findes ved succesivt at gange med a10.

Den tredje række fås ved at gange succesivt med a100.

a869 kan så fås som a869 = a800+60 +9 = a800*a60*a9.

Forskellen mellem dette her og det man bruger i praksis er talsystemet. Det ovenfor kører i 10-tals systemet. Det er bare mere effektivt at bruge 2-tal systemet; men er bare lidt sværere at forstå.


Svar #10
15. december 2013 af snapplelack

Hvad går galt i mine udregninger?? http://postimg.org/image/kl4zijfi1/


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. december 2013 af peter lind

7214 ≡ 791 mod 4343

7218 ≡ 289 mod 4343

7219 Ξ 721* 289 mod 4343 ≡ 1378 mod 4343

7218+9 ≡ 281*1378 mod 4343 ≡ 3029 mod 4343

Det var bare ikke 72117 mod 4343 der blev bedt om


Svar #12
15. december 2013 af snapplelack

Er næsten helt sikker på mine beregninger er rigtige da jeg følger dem lige efter bogen. Hvordan skulle resultater være 671?


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. december 2013 af peter lind

Metoden er god nok. Du bruger den bare forkert som det fremgår af #11


Svar #14
15. december 2013 af snapplelack

I #11 første trin giver: 721^4 ≡ 2561 mod 4343. det forvirrer mig da du skriver 791


Svar #15
15. december 2013 af snapplelack

Har løst det. Tak for din hjælp Peter.


Skriv et svar til: RSA dekryptering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.