Matematik

Andengradsfunktion

16. december 2013 af dittekat (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Grafen for funktionen f(x) = ax^2+2x-3 har toppunkt på x-aksen.

Bestem tallet a og tegn grafen for f. 

Er der en, som kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2013 af peter lind

Brug at hvis toppunktet er på x-aksen har polynomiet en og kun en rod. Alternativt findes der en formel for toppunktet


Svar #2
16. december 2013 af dittekat (Slettet)

Jamen er a roden? Jeg skal jo bestemme a, det er det, som jeg er i tvivl om. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

formel for toppunktet er (-b/2a;-d/4a)

at toppunkter er på x-aksen betyder at y-koordinaten er 0. dvs.

-d/4a=0,

d=b2-4*a*c  og din forskrift er ax^2+2x-3, dvs. a=a, b=2 og c=-3.
 dvs. d= 4-4*a*-3=4+12a

formel for toppunkt bruges og du får : -(4+12a)/4a)=0  (isoler a)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Du kan også udnytte at når toppunktet er på x-aksen, så er der kun 1 rod, hvilket betyder at d=0

d=b2-4ac=0 , af denne kan du isolere a.


Svar #5
18. december 2013 af dittekat (Slettet)

Tusind tak, nu forstår jeg!


Skriv et svar til: Andengradsfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.