Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Relativ og absolut pladebevægelse?

18. december 2013 af ederr (Slettet) - Niveau: C-niveau

En sød person der kan fortælle hvad det vil sige, at en plade har en relativ pladebevægelse og en absolut pladebevægelse ?

DET HASTER :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2013 af 123434

Håber dette kan hjælpe dig

Pladetektoni omhandler teorien med at Jordens ydeste skal, lithosfæren, består af et antal plader, der flyder rundt på den blødere asthenosfære. Det er pladernes bevægelser, der er med til at udløse de voldsomme kræfter, man ser i forbindelse med b.la. vulkanudbrud og jordskælv.

Teorien om pladetektonik blev opdaget af Alfred Wegener. Han opdagede b.la. at Sydamerika og Afrikas kystlinjer passede sammen som brikkerne i et puslespil. Derudover fandt han forsteninger af de samme dyr i både Sydamerika og Afrika og han bemærkede samtidig identiske geologiske lag på forskellige kontinenter. Alt dette tyder på, at kontinenterne engang har været forbundet i et stort kontinent. Dette urgamle kontinent kaldes Pangaea. 

Pladegrænser: Langs pladegrænserne opbygges der b.la. bjergkæder, vulkaner opstår, jordskælv udløses og dybhavsgrave. Der tales om destruktive, konstruktive og transforme pladegrænser.

Destruktive pladegrænser:Langs de destruktive pladegrænser kan en oceanbundsplade skubbes ind under en kontinentalplade. Dette kaldes en subduktionszone og dette medfører kraftige jordskælv og vulkansk aktivitet i disse områder. Langs subduktionszonerne, opstår der også dybhavsgrave.

Bjergkædedannelse:når 2 kontinentialplader, der støder sammen, vil der dannes bjergkæder. Det skyldes, at den ene plade ikke kan presses ind under den anden. I stedet skubbes pladernes materiale op og ud til siderne.

Konstruktive pladegrænser:langs de konstruktive pladegrænser bevæger pladerne sig væk fra hinanden. Her vil smeltet sten fra jordens indre,magma, udfylde sprækken mellem pladerne og danne ny oceanbund oftest i form af en bjergkæde på havbunden. 

Transforme/bevarende pladegrænser glider to plader langs hinanden. I disse område opstår der som regel jordskælv.

dybhavsgrav:dype, undersøiske dale, der kan tænkes at opstå i områder, hvor oceanbundsplader skubbes ind i kontinentalplader 

lithosfæren:Jordens skorpe, og den yderste, faste del af kappen

Oceanbundsplader:Det stykke af jordens skorpe, hvor der er hav ovenover

Kontinentialplader:tykt stykke af Jordens skorpe, der typisk også udgør et kontinent.


Skriv et svar til: Relativ og absolut pladebevægelse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.