Matematik

differentialkvotienten

31. december 2013 af oliv4294 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har lidt problemer med at finde ud af hvordan man skal løse denne ligning... Opgaven lyder således.

Bestem differentialkvotienten for følgene funktion.

a) f(x) = 3x+ 2x- x + 2

Jeg kan godt differentiere den, men er i tvivl omkring at differentiere er det samme som differentialkvotient, og er også i tvivl, om man skal bruge regneregler her.

mvh. OJ :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2013 af TheScientist2244 (Slettet)

Den lange tabel skal nok hjælpe dig med at regne differentialkvotienten ud. 

Fandt også de her regneregler lidt anderledes end de andre i word-filen. 

link: http://da.wikipedia.org/wiki/Differentialregning    Husk nede under regneregler!


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. december 2013 af TheScientist2244 (Slettet)

f'(x)=12*x^2+6x-1 

Her er altså mit bud, men prøvede mig frem. Hvis resultatet ikke er rigtigt, vil jeg gerne blive informerede, tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. december 2013 af mathon

                     f(x) = 3x+ 2x- x + 2

                     f '(x) = 12x3 +  6x2 - 1


Svar #4
31. december 2013 af oliv4294 (Slettet)

Ved du hvornår man bruger sine regneregler så. Jeg forstår godt hvordan man normaltvis differentiere, men man kunne lige så godt havde løst ligning ved hjælp af regneregler. Men resultatet vil være noget helt andet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. december 2013 af mathon

…du må have anvendt nogle forkerte "regneregler" i #2.

        (a • xn) ' = a • n•xn-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. december 2013 af TheScientist2244 (Slettet)

#5 Ja det er rigtigt, men det var, fordi jeg først lige har lært det. Jeg har styr på det meste, men glemte at det var et -1 og ikke et -2 i potens. 


Svar #7
01. januar 2014 af oliv4294 (Slettet)

Jeg forstår det godt 

1 metode

Hvordan vil du så udregne denne funktion = (2x+3)2

skal man ikke opdele det i indre og ydre funkioner altså

indre f(x) = 2x+3 = f '(x) = 2

ydre g(x) = x2 = g'(x) =2x

og sætter det ind i reglen f '(x)*g(x)+f(x)*g'(x)

2 metode

eller er bare hvor man differentiere og ophæver parentesen?

f '(x)2x2


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Når man taler om indre og ydre funktion, taler man om en sammensat funktion f(g(x)) , og man skal så benytte reglen for differentiation af en sammensat funktion

(f(g(x))' = f '(g(x)) · g'(x)

Man har så

((2x+3)2)' = 2·(2x+3) · (2x+3)' = 2·(2x+3) · 2 = ...

I den første del af dit svar foreslår du at benytte reglen for differentiation af et produkt. Den kan selvfølgelig også bruges, da funktionen er et kvadrat, dvs

((2x+3)2)' = ((2x+3)·(2x+3))' = (2x+3)'·(2x+3) + (2x+3)·(2x+3)' = 2·(2x+3) + (2x+3)·2 = 2·2·(2x+3) = ...


Skriv et svar til: differentialkvotienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.