Matematik
tangent til parabel.
15. november 2005 af
Pusser_kh (Slettet)
Jeg forstår bare ikke det her... har afleveret opgavesættet før, men lavede ikke denne opgave så har fået afvide at jeg skal aflevere den igen.
Parablen P er graf for en funktion f givet ved f(x)=-0,25x^2+2x-1.
Bestem en ligning for tangenten t til punktet R(5,f(5)).
(Kan det passe at ligningen skal hedder
y=-0,5x + 5,25)
Den rette linje l går gennem punktet S(4,7) og står vinkelret på t.
Bestem en ligning for l.
Gør rede for, at l er tangent til P.
Parablen P er graf for en funktion f givet ved f(x)=-0,25x^2+2x-1.
Bestem en ligning for tangenten t til punktet R(5,f(5)).
(Kan det passe at ligningen skal hedder
y=-0,5x + 5,25)
Den rette linje l går gennem punktet S(4,7) og står vinkelret på t.
Bestem en ligning for l.
Gør rede for, at l er tangent til P.
Svar #1
15. november 2005 af Guruen (Slettet)
f(x)=-0,25x^2+2x-1 => f'(x)=-2*0,25x+2 (her har jeg differentieret funktionen, altså fundet hældningens tangent, vha de tre trin)
så ved vi, at:
y-f(x0)=f'(xo)(x-x0) så her kan du sætte punktet ind og forkorte og isolere y og alt sådan noget spas.. og vupti får du ligningen..
og når du har fundet ligningen for t kan du benytte dig a regenlen for ortogonale linjer: ac=-1, så t:y=ax+b og l:y=cx+d
så -1/a=c..
så ka du, nu du har hældningen og et punkt, finde konstanten, d, ved at indsætte punktet.. hjælper det dig?
vil jo ik regne det ud for dig.. :P men hjælp er der nu..
så ved vi, at:
y-f(x0)=f'(xo)(x-x0) så her kan du sætte punktet ind og forkorte og isolere y og alt sådan noget spas.. og vupti får du ligningen..
og når du har fundet ligningen for t kan du benytte dig a regenlen for ortogonale linjer: ac=-1, så t:y=ax+b og l:y=cx+d
så -1/a=c..
så ka du, nu du har hældningen og et punkt, finde konstanten, d, ved at indsætte punktet.. hjælper det dig?
vil jo ik regne det ud for dig.. :P men hjælp er der nu..
Svar #2
15. november 2005 af Pusser_kh (Slettet)
hmmm hva pokker er ortogonale linjer?? -jeg er sproglig med matematik på b niveau...
Svar #3
15. november 2005 af Guruen (Slettet)
ortogonale linjer er to linjer vinkelrette på hinanden.. man lærer beviset i mat 1g.. men ved ikk med sproglige.. men det er vinkelrette linjer..
Skriv et svar til: tangent til parabel.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
