Generelt

Skattekort - guide for dummies?

05. januar 2014 af Amril (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har aldrig haft arbejde, og har derfor ikke haft grund til at få styr på det her årsopgørelse-shit, og aner derfor intet om skattekort, trækprocenter, etc. etc...

Lige nu får jeg kun SU, hvorfor mit frikort så vidt jeg har forstået klarer det hele. Når jeg så tjener over det, så kommer hovedkortet ind i billedet eller hvad? Hvis jeg eksempelvis får et arbejde, og tjener 50.000 om året... hvordan kommer det til at fungere? Hvad trækkes på mit frikort, hvad trækkes på hovedkortet? Og så hører jeg altid, at der hvor man tjener mest, der skal man bruge hovedkort, og så bikort på det hvor man tjener mindst... men hvor blev frikortet så ligepludseligt af? 

Fatter intet... nu hvor jeg tænker over det, så har jeg jo aldrig fået noget af vide om det her? Hverken skole, forældre, af staten... suk hvor er det forvirrende ;S 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)


Svar #2
05. januar 2014 af Amril (Slettet)

1: Hvorfor siger den, at jeg skal "oprette" mit hovedkort i tastselv? Jeg ser kun skatteoplysninger, årsopgørelser og forskudsopgørelser. Intet om et "hovedkort", og burde det ikke være oprettet automatisk? Hvad ville de ellers anvende, hvis jeg lige pludseligt tjente over mit frikortsbeløb?

2: Er frikortsbeløbet det samme som personfradaget? Hvis ja, hvorfor har jeg så den der rubrik som hedder a-indkomst uden skattetræk, og hvad betyder den? Jeg sidder desuden og kigger på min forskudsopgørelse for 2013... der er a-indkomst uden skattetræk nede på omkring 30.000, mens den var oppe på 42.000 i år 2012. Hvad skete der lige der? Har kun fået SU, og så har jeg arbejdet enkelte dage som substitut for en ven... ?

3: Man skal angiveligt selv betale skat a "B-indkomst", men hører det ikke under frikortet/personfradraget på omkring 40.000? Så skal jeg vel ikke betale noget som helst? 

Virkeligt forvirrende. Det er især forholdet mellem personfradrag / frikort / a-indkomst uden skattetræk som jeg ikke forstår, samt overgangen fra frikort til hovedkort. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2014 af LarsJensen0 (Slettet)

1) Hovedkortet er et resultat af "at have lavet forskudsregistrering". Enten får man et "frikort" eller også får man et hovedkort og et bikort. Hvis du tjener mere end frikortet, så trækkes der den skatteprocent som står på frikortet.

2) Frikortsbeløbet er det samme som personfradraget + eventuelle andre fradrag. Det er nok ikke aktuelt for dig. Får du ikke SU for hele 2014? siden beløbet er mindre?

3) B-indkomst er indkomst som der ikke er betalt skat af ved udbetaling. Er sandsynligvis ikke aktuel for dig. Hvis din far giver dig 5000 for at male hele huse, så er det b-indkomst og du skal skrive det på.

Mit råd er at lave din forskudsregistrering så korrekt så muligt ud fra de oplysninger du kender.

Hilsen Lars


Skriv et svar til: Skattekort - guide for dummies?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.