Matematik

Andengradsligning

13. januar 2014 af Major90 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har for 2. gang i aften brug for noget hjælp til en andengradsligning.

Opgaven lyder:

Der er givet ligningen ax2+4x+2=0, hvor a ikke er 0

a) Bestem diskriminanten for denne andengradsligning. Bestem tallet a, så andengradsligningen har netop én løsning.

Jeg skal vel på en eller anden måde have isoleret a? Men hvordan jeg lige gør det, ved jeg virkelig ikke. Håber en venlig sjæl kan hjælpe mig til at forstå (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn først diskriminanten d, udtrykt ved a .

Hvis ligningen skal have netop én løsning, skal der gælde d = 0 . Løs nu denne ligning som en ligning i a.


Svar #2
13. januar 2014 af Major90 (Slettet)

Men hvordan kan jeg det når formlen for d er d=b2-4ac ? Der skal jeg jo bruge a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2014 af Christianos (Slettet)

Det er implicit givet at der er tale om 1 a ;)

Nogle gange stirrer man sig bare blind på det.

Men altid 1 eller minus 1 hvor der ikke står en koefficient.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Indsæt talværdierne for b og c. Derved bliver diskriminanten d udtrykt ved a.


Svar #5
13. januar 2014 af Major90 (Slettet)

Altså d = 42-(4)*(2) = 8 ? Jeg tror ikke helt jeg forstår sammenhængen. Hvorfor er a implicit 1?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

a er ikke implicit 1. Indsæt i diskriminanten

d = b2 - 4·a·c = 42 - 4·a·2 = 16 - 8a .

Løs nu ligningen d = 0 . For hvilken værdi af a er diskriminanten lig med 0?


Svar #7
13. januar 2014 af Major90 (Slettet)

Det må den være ved 2? Hvordan skal jeg så skrive det op? Jeg kan godt se det for mig at 16/8 giver 2, men er lidt i tvivl om hvordan jeg skriver det så læreren forstår det


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man løser ligningen

16 -8a = 0 , dvs

8a = 16 .


Svar #9
13. januar 2014 af Major90 (Slettet)

Ahhh.

8a/8 = 16 / 8 = 2

Jeg siger mange tak for hjælpen (:


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.