Matematik

Hjælp til differentialligning

24. januar 2014 af FanofArt (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal vise, at nedstënde funktion er løsning til differentialligningen, hvor x = x(t). 

x2 = 2at   , hvor 2x·dx/dt = 2t·(dx/dt)2+a

Kan vel både løses implicit og eksplicit? Jeg har forsøgt mig  implicit

Jeg finder:

dx/dt·2x = 2a 

dx/dt = a/x og x = a/(dx/dt)

Indsætter x i diff.ligning:

2·(a/(dx/dt))·dx/dt = 2t·(dx/dt)2+a

2a = 2t·(dx/dt)2+a

dx/dt = (± √(2a))/(2·√t)

Indsætter i  x = a/(dx/dt) og får: a / ((± √2a)/(2·√t))  = ±√(2a)·√t og differentieres denne fås: (± √(2a))/(2·√t). 

Har jeg løst opgaven korrekt? Håber der er en, som lige kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal vise, at

x(t)2 = 2at

er en løsning i differentialligningen

2x·(dx/dt) = 2t·(dx/dt)2 + a .

Så er 2x·(dx/dt) = 2a    (venstresiden)

og

endvidere er

at/x2 = 1/2 , så

2t·(dx/dt)2 + a = 2t·(a/x)2 + a = 2·a2·t/x2 + a = 2a·at/x2 + a = 2a·(1/2) + a = a + a = 2a   (højresiden) ,

så funktionen givet ved x(t)2 = 2at er altså en løsning til differentialligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. januar 2014 af peter lind

Jeg er ikke helt klar over hvad du gør til sidst.  Venstre side er godt nok. Højre side erstat dx/dt med a7x og brug dernæst at x =2at


Svar #3
25. januar 2014 af FanofArt (Slettet)

Tak for hjælpen begge to :)


Skriv et svar til: Hjælp til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.